Kirkkohallitus on jakanut viidelle seurakunnalle diakonisen kokeilutoiminnan avustusta yhteensä 100 000 euroa. Vastaavia avustuksia jaettiin myös viime keväänä.
Nyt rahaa saaneiden hankkeiden tarkoitus on kehittää toimintaa ja rakentaa monialaisia yhteistyöverkostoja eri toimijoiden kanssa. Kokeiluissa halutaan vahvistaa alueiden asukkaiden osallisuutta ja hyvinvointia.
– Kokeilujen tarkoituksena on testata uudenlaisia toimintamalleja, jotka onnistuessaan voidaan levittää koko kirkon kentälle niin, että niistä hyötyisi mahdollisimman moni seurakunta, Kirkkohallituksen kehityspäällikkö Liisa Björklund sanoo Kirkon viestinnän tiedotteessa.
Hän painottaa, että kokeilujen luonteeseen kuuluu uskallus testata nopeasti uutta, mutta niissä on myös lupa epäonnistua.
Avustusta saaneet hankkeet:
Oulun DOM-toiminta auttaa pitkäaikaistyöttömiä
DOM second hand on Oulun seurakuntayhtymän kierrätykseen ja diakoniaan pohjautuva toimintamuoto, jonka kivijalkana toimii DOM-putiikki. Toiminnan ensisijaisena tavoitteena on työ- ja opiskelupaikkojen ulkopuolella olevien nuorten aikuisten tukeminen DOMissa työskentelemisen avulla.
Kohderyhmänä ovat ilman opiskelu- ja työpaikkaa olevat nuoret aikuiset. Kokeilutoimintaan myönnetty tuki mahdollistaa toiminnan laajentamisen. Yhteistyötä tehdään Oulun kaupungin kanssa.
Lahdessa nuorille tarjotaan lyhytterapiaa
Lahden seurakuntayhtymässä kokeillaan POP UP Terapiapalvelua 16–29-vuotiaille lahtelaisille nuorille ja nuorille aikuisille.
Ytimessä on kirkon tarjoaman maksuttoman lyhytterapiapalvelun tuominen arjen keskelle matalan kynnyksen palveluna perinteisen terapian ulkopuolella oleville nuorille ja nuorille aikuisille. Käytännössä palvelua tuodaan oppilaitoksiin, jossa oppilashuolto tai opettaja voivat ohjata nuoren nopeasti avun piiriin, koska jonoja ei ole. Samalla tavoitteena on lisätä tietoisuutta kirkon tarjoamasta keskusteluavusta.
Taipaleen seurakunta kohdistaa avun nuorille
Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren alueilla toimiva Taipaleen seurakunta tarjoaa sekä Pikku Talentit -vapaaehtoistoiminnan kerhotoimintaa 7–14-vuotiaille että Taipaleen Talentit -vapaaehtoistoiminnan koulutusta nuorille, jonka jälkeen nuori voi toimia vapaaehtoistoimijana. Tavoitteena on ehkäistä nuorten yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Nuoria rohkaistaan ottamaan osaamisensa käyttöön ja samalla auttamaan toisia, esimerkiksi tavoittamalla etäyhteyden kautta kotona asuvia ikäihmisiä.
Kokeilu esittelee uudenlaista kouluyhteistyötä sekä yhteistyötä sosiaali- ja terveyspiirin, Eksoten, kanssa. Nuorilla on mahdollista saada koulutuksesta yksi kokonainen lukiokurssi.
Digienkelit torjuvat digiosattomuutta Joensuussa
Joensuun seurakuntayhtymän Digiosallisuutta-hankkeella halutaan kuroa umpeen kielteistä digikuilua. Digiosattomuutta torjutaan diakonian ja ammatillisen koulutuksen yhteistyöllä. Diakonian verkostojen ja tilaisuuksien kautta tavoitetaan kohderyhmää, jonka osaamista kehitetään hakeutumalla digipalveluiden äärelle ja tarjotaan mahdollisuus laitteiden käyttöön.
Ajatuksena on, että ammatillisen koulutuksen opiskelijat toimivat digienkeleinä, jotka tarjoavat digiohjausta osana koulutukseensa kuuluvaa työssäoppimista. Hankkeen yhteistyökumppanina on ammattioppilaitos Riveria.
Perheystävä-pilotti Hämeenlinnassa
Hämeenlinna-Vanajan seurakunta on pilotoimassa Lasten ja nuorten keskus ry:n lanseeraamaa Perheystävä-toimintaa Jukolan kaupunginosan alueelle Hämeenlinnassa. Perheystävä-toimintamallissa tuodaan diakonisten toimintojen ja varhaiskasvatuksen rinnalle mahdollisuus vanhemmuuden tukeen. Tavoitteena on vahvistaa vanhempien voimavaroja ja vähentää yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemusta, lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia sekä auttaa rakentamaan ystävyyssuhteita.
Seurakunta tekee yhteistyötä alueen eri toimijoiden kanssa.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Digienkeleitä ja lyhytterapiaa – kirkkohallitus jakoi seurakunnille 100 000 euroa diakoniakokeiluihin
Ilmoita asiavirheestä