K&k: Helsingin tuomiokapituli puuttui keikkapappien palkkioihin

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli piti 18.12. istunnon, jossa se käsitteli niin sanottujen keikkapappien asemaa. Jotkut pääkaupunkiseudulla toimivat papit ottavat hautaan siunaamisista palkkion, jonka heille maksaa hautaustoimisto.

Kapituli käsitteli myös Helsingissä vuodesta 2008 alkaen toimineen Kasuaali H&R -yrityksen toimintaa. Kasuaali H&R on myynyt hautaustoimistoille papin palveluita tilanteissa, joissa vainaja ei ole luterilaisen kirkon jäsen.

Kapituli toteaa, että kirkkojärjestyksen mukaan kirkollisen toimituksen suorittamisesta ei saa ottaa palkkiota ja että kirkollinen toimitus ei ole sellainen palvelu, jota pappi voisi vapaasti myydä. Keikkapappi saa ottaa toimituspalkkion ainoastaan seurakunnalta, ei muilta tahoilta.

Tuomiokapitulin lakimiesasessorin Ritva Saarion mukaan keikkapapit eivät voi jatkaa bisnestään, koska toimituksista huolehtiminen ei kuulu yrityksille vaan seurakunnalle.

Kasuaali H&R:n hallituksen puheenjohtajan, Meilahden seurakunnan kirkkoherran Hannu Ronimuksen mielestä tuomiokapitulin päätös on juridisesti puutteellinen.

– Se ei huomioi, että alemman tason säädökset eivät voi kumota ylemmän tason säädöksiä. Asetus ei voi kumota lakia. Kapituli ei näe kokonaisuutta, kun se ei ota huomioon perustuslaillisia oikeuksia eikä lakia elinkeinon harjoittamisesta, Ronimus sanoo.

Ronimuksen mukaan Kasuaali H&R:llä on ollut vain 12 hautaan siunaamista, ja viimeisin niistä oli elokuussa 2012.

Tuomiokapitulin istunnosta uutisoi
Kirkko ja kaupunki
.
Kotimaa-lehti
kertoi keikkapappien palkkioista ja Kasuaali H&R Oy:n toiminnasta 21.11.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRakenna joulupuu -keräys toteutti lahjatoiveet Vantaalla
Seuraava artikkeliKirkon Ulkomaanapu lähettää rauhanvälittäjän Etelä-Sudaniin

Ei näytettäviä viestejä