Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon yhteistyöryhmä kokoontui tammikuun lopussa hybridikokoukseen. Vuonna 2017 perustettu ryhmä valmistelee kirkkojenvälisiä oppikeskusteluja, edistää tiedonvaihtoa sekä koordinoi ja kehittää yhteydenpitoa.
Viime viikolla suomalaisista osanottajista Mikkelin piispa Seppo Häkkinen ja hiippakuntasihteeri Timo Rosqvist osallistuivat kokoukseen Pietarissa. Venäläisistä osanottajista paikalla Pietarissa olivat rehtori, piispa Siluan ja rovasti Dimitri Jurevitš. Muut suomalaiset ja venäläiset osanottajat osallistuivat etäyhteyksin.
Kirkkojen ajankohtaisten asioiden katsauksissa korostuivat koronapandemian vaikutukset Suomalaisosapuoli kuuli myös suunnitelmista järjestää patriarkka Kirillin ja paavi Franciscuksen tapaaminen.
Venäläisosapuolen ajankohtauskatsauksessa nousi esille myös kansanedustaja Päivi Räsäsen ja Lähetyshiippakunnan piispan Juhana Pohjolan oikeudenkäynti.
– Siinä todettiin Venäjän ortodoksisen kirkon ja sen papiston keskuudessa olevan suurta mielenkiintoa oikeudenkäyntiä kohtaan. Se on saanut paljon huomiota Venäjällä sekä kristittyjen että muiden ihmisten keskuudessa. Meiltä haluttiin kuulla mielipiteemme oikeudenkäynnistä ja Venäjän ortodoksisen kirkon reaktioista, piispa Seppo Häkkinen kertoo Kotimaalle.
Venäjän ortodoksisen kirkon reaktioilla viitataan Häkkisen mukaan Venäjän kirkkojen julkilausumaan, jolla annettiin tuki Räsäselle.
– Kerroin vastauksessani, että luonnollisesti tilanteen kulkua seurataan Suomessa tarkasti. Kirkkomme mielestä Raamattua tulee käyttää vastuullisesti. Toivoin, että oikeudenkäynnin tapahtumia ei dramatisoida uskonnon- ja sananvapauden näkökulmasta. Kaiken kaikkiaan asiasta ei käyty laajaa keskustelua, Häkkinen sanoo.
Oppikeskustelujen jatkamisen ajankohtaa etsitään
Merkittävintä kokouksessa oli Häkkisen mukaan keskustelu tulevista oppikeskusteluista.
Suomen luterilaisen kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon oppikeskustelujen sarja keskeytyi venäläisen osapuolen aloitteesta vuonna 2014. Syynä oli Suomen kirkon avioliittoteologia.
– Patriarkka Kirill ja arkkipiispa Tapio Luoma tapasivat Moskovassa keväällä 2019. Tapaaminen oli merkittävä ja mahdollisti oppikeskustelujen jatkumisen korkealla tasolla. Tuolloin sovittiin virallisen dialogin jatkosta ja myös teemoista.
Yhteistyöryhmä käynnisti valmistelut peruuntuneiden oppikeskustelujen toteuttamiseksi Suomessa. Keväällä 2020 ne olivat jo hyvin pitkällä, kuten myös suunnitelmat patriarkka Kirillin vierailusta. Koronapandemia perui kummatkin.
Seuraavien oppikeskustelujen valmisteluja jatketaan aiempien yhdessä sovittujen suunnitelmien pohjalta.
– Meidän kirkkomme tekee ehdotuksia ajankohdista, paikkana olisi aiemmin sovitun mukaisesti Turku, Häkkinen sanoo.
Suomi on Häkkisen mukaan edelleen patriarkka Kirillin vierailulistalla.
Ukrainan kirkollinen tilanne esillä
Maailma seuraa tällä hetkellä jännityksellä sitä, mitä Venäjän ja Ukrainan välillä tapahtuu.
– Ukraina nousi esille Venäjän ortodoksisen kirkon ajankohtaiskatsauksessa. Keskustelussa ei sivuttu Venäjän valtion sotilaallisia toimia vaan käsiteltiin yksinomaan Ukrainan kirkollista tilannetta. Jälleen kerran nousi esille se, kuinka kirkkopoliittisesti jännitteinen ja vaikea tilanne on ortodoksimaailmassa.
Häkkinen arvioi, että tilanne on rikkonut pahasti Moskovan ja Konstantinopolin patriarkaattien välejä ja sillä on heijastusvaikutuksensa muihin ortodoksikirkkoihin muun muassa Afrikassa.
– Pietarissa kokouksen yhteydessä olleessa lounastapaamisessa nousi esille, että kirkkojen erityinen tehtävä on rakentaa yhteyttä ja siltoja tilanteessa, jossa muutoin yhteydet rakoilevat ja pystytetään muureja ja aitoja, Seppo Häkkinen sanoo.
Yhteistyöryhmän kokouksessa muistettiin tammikuussa 92-vuotiaana kuollutta Pietarin ja Laatokan hiippakunnan metropoliitta Vladimiria, joka osallistui aikanaan useisiin oppikeskusteluihin. Vladimir vaikutti Häkkisen mukaan merkittävällä tavalla kirkkojen välisten yhteyksien vahvistumiseen sekä naapurihiippakuntien yhteyden syntymiseen.
Seppo Häkkinen ja Timo Rosqvist laskivat Pietarissa metropoliitta Vladimirin haudalle Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Mikkelin hiippakunnan seppeleen.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Pietarista palannut piispa Seppo Häkkinen: Päivi Räsäsen oikeudenkäynti on herättänyt suurta huomiota Venäjällä
Ilmoita asiavirheestä