Armenian Jehovan todistajat siviilipalvelukseen – ei vaikutuksia Suomeen

Armenia vapautti marraskuussa 14 aseistakieltäytymisen vuoksi vankilaan tuomittua Jehovan todistajaa. Vapauttamisen taustalla oli lainmuutos, joka mahdollistaa sotilashallinnosta irrallisen siviilipalveluksen suorittamisen, kertoo jw.org-sivusto.

Suomen Jehovan todistajien tiedottajan Veikko Leinosen mukaan Armenian ratkaisu ei vaikuta Suomeen, jossa Jehovan todistajat on vapautettu asevelvollisuudesta ja siihen kytkeytyvän siviilipalveluksen suorittamisesta.

– Sillä ei ole mitään vaikutusta Suomeen. Armeniassa oli aiemmin vain armeijan hallinnoimaa maanpuolustuksellista siviilipalvelusta. Eri maissa on erilaisia lainsäädäntöjä, Suomessa tilanne on ollut samanlainen monta vuotta, Leinonen sanoo.

Hänen mukaansa Etelä-Koreassa ja parissa muussa maassa ei ole minkäänlaista vaihtoehtoista palvelusta, muutamissa maissa vaihtoehtoinen palvelus on edelleen kytketty Jehovan todistajien torjumaan asevelvollisuuden suorittamiseen. Leinonen arvelee suomalaisen keskustelun hautautuneen puolustushallinnon säästöjen alle.

– Koko kyseinen aihe näyttää olevan sellainen, että kun armeijassa on säästöjä, varuskuntia lakkautetaan ja on nostettu esiin kysymys yleisestä asevelvollisuudesta, meidän tilanteemme on jotakin hautautunut tai unohtunut.

Jehovan todistajilla on lain suoma vapautus asevelvollisuuden suorittamisesta ja siihen kytkeytyvästä siviilipalveluksesta. Järjestelmän muuttamista on pidetty julkisuudessa säännöllisesti esillä. Professori Jukka Kekkosen puolustusministeriön tilauksesta tekemä selvitys aiheesta julkaistiin viime huhtikuussa. Useita vaihtoehtoisia ratkaisumalleja sisältänyt selvitys ei toistaiseksi ole johtanut toimenpiteisiin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Kirkko on perheeni”
Seuraava artikkeliYK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenmaat rajoittavat uskonnonvapautta

Ei näytettäviä viestejä