Puolan hallitus on sopinut maan kirkkojen kanssa, että vuoden 2015 alusta alkaen maassa otetaan käyttöön vapaaehtoinen kirkollisvero.
Parlamenttiin menevän lakiesityksen mukaan johonkin uskontokuntaan kuuluva voi lain voimaan astuttua halutessaan korvamerkitä 0,5 prosenttia tuloverostaan omalle uskontokunnalleen meneväksi kirkollisveroksi.
Kirkollisvero ei lisää siihen halukkaiden kokonaisverotaakkaa, vaan se vähentää vastaavalla summalla kyseisen henkilön valtiolle maksaman veron osuutta. Puolan parlamentti päättää laista tämän kevään aikana.
Voimaan tullessaan laki lakkauttaa vuodesta 1950 olemassa olleen valtion kirkkorahastojärjestelmän, jolla on jonkin verran avustettu kirkkoa.
Vapaaehtoisen kirkollisveron käyttöön oton jälkeenkin Puolan valtio tulee edelleen tukemaan melko suurilla summilla esimerkiksi koulujen uskonnonopetusta.
Valtion ja kirkkojen välisissä rahoitusasioissa on Puolassa edelleen paljon keskusteltavia kysymyksiä. Suurin osa Puolan kirkkojen tuloista on kauan saatu uskovien vapaaehtoisina lahjoituksina.
Valtiolla oli kirkollisten neuvottelijoiden kanssa kovaa vääntöä kirkollisveroprosentista: Kirkko vaati alun perin 1,0 prosentin suuruista veroa, valtion lähtötarjous oli 0,3 prosenttia. Lopputulos oli kompromissi.
Valtion merkittävin keskustelukumppani on ollut katolinen kirkko, mutta vapaaehtoisen kirkollisveron maksamismahdollisuus koskee kaikkia maan kirkkokuntia.
Asiasta ovat kertoneet monet keskieurooppalaiset mediat. Lue Humanistische Pressedienstin ja The News -uutispalveluiden jutut aiheesta.
Ilmoita asiavirheestä