Jehovan todistajien asevelvollisuusasioihin kysytään hallituspuolueiden kantaa

Jehovan todistajien asevelvollisuutta koskeviin kysymyksiin pyydetään kantaa hallituspuolueilta, kertoo puolustusministeri Carl Haglundin (r.) erityisavustaja Patrik Gayer.

– Tämä kokonaisuus on haastava eikä professori Jukka Kekkosen raportti tarjoa siihen helppoa vastausta. Olemme nyt pyytäneet muilta hallituspuolueilta kantaa asiaan, koska asiasta ei ole hallitusohjelmassa tehty päätöstä, Gayer kertoo Kotimaa24:lle.

– Saatuamme heidän kannanottonsa ministeri tulee tekemään päätöksen siitä jos asiaa lähdetään viemään johonkin suuntaan eteenpäin. Jos ei löydy yhteisymmärrystä niin raportti voidaan hyvin käyttää taustamateriaalina seuraavissa hallitusneuvotteluissa, Gayer sanoo.

Haglund tilasi aiemmin professori Jukka Kekkoselta Helsingin yliopistosta arvioinnin lainsäädännöstä, joka koskee Jehovan todistajien vapauttamista asevelvollisuuden suorittamisesta. Selvityksen mukaan yksinkertaisia ratkaisuja ei ole ja asiaa on tarvittaessa voitava tarkastella uudelleen.

Nykytilannetta ei professori Kekkosen mukaan voida pitää täysin tyydyttävänä. Yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden näkökulmasta ongelmallista on, että Jehovan todistajat on asetettu muihin vastaavan tasoisiin vakaumuksiin nähden parempaan asemaan.

Nykytilanteen, jossa Jehovan todistajat on vapautettu asevelvollisuudesta, säilyttämisen ohella professori Kekkonen esitti selvityksessä kolme vaihtoehtoa tilanteen ratkaisemiseksi.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) on vaatinut Jehovan todistajien asevelvollisuuden palauttamista.

Lue Kekkosen selvityksestä lisää täältä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Haluan rakentaa esteetöntä seurakuntaa”
Seuraava artikkeliPuukotus pakottaa kysymään: Onko diakoniatyö turvallista?

Ei näytettäviä viestejä