SENin hallitus: Kirkkovuoden aikojen määrittely ei kuulu työmarkkinaneuvotteluihin

Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) hallitus katsoo, ettei esitetty loppiaisen ja helatorstain siirtäminen pois paikaltaan kirkkovuoden kierrossa ole perusteltua. Hallitus antoi kannanottonsa tänään.

Sen mukaan juhlapyhien viettämisellä tuhatvuotisilla paikoillaan on selkeät historialliset, kulttuuriset ja teologiset perusteet. Kirkkovuoden aikojen määrittely ei SEN:n käsityksen mukaan kuulu työmarkkinaneuvottelujen piiriin.

Pyhäpäivien siirtely ei myöskään tukisi Euroopan Unionin pyrkimyksiä työn ja perhe-elämän tasapainoon eikä edistäisi yleiseurooppalaisia työelämän tavoitteita – terveyttä, turvallisuutta ja ihmisarvoa.

Hallitus puolustaa arkipyhiä vedoten ihmisten hyvinvointiin, tasapainoon ja luovuuteen. Vuoden kiertoon liittyvien juhlien merkitys ei riipu siitä, miten suhtaudutaan niiden varsinaiseen uskonnolliseen sisältöön.

Ekumeenisen neuvoston hallitus muistuttaa muun muassa, että loppiainen eli epifania-teofania tammikuun 6. päivänä kuuluu kristinuskon varhaisimpien juhlien joukkoon. Sen juuret juontavat 100-luvun Egyptiin.

”Loppiainen ja helatorstai ovat suuria kristillisen kirkkovuoden juhlia. Ne kuuluvat suomalaisen ja eurooppalaisen kulttuurin ja identiteetin ytimeen. Myös perinteinen suomalainen kristinusko on osa uudistuvaa, monikulttuurista elämänmuotoa. Tämä on hyvä lähtökohta uskontojen ja kulttuurien väliseen suvaitsevaisuuteen ja tasavertaisuuteen. Uskontodialogin ja ekumenian kannalta olisi epäviisasta ohentaa vuoden kiertoon liittyviä suomalaisia ja eurooppalaisia traditioita talouden lyhyen aikavälin perustein”, hallitus lausuu.

Hallituksen puheenjohtaja on katolisen kirkon Suomessa piispa Teemu Sippo.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKampanja haluaa kitkeä hyväksikäytön uskonnollisista yhteisöistä
Seuraava artikkeliKirkosta kannellaan vähän

Ei näytettäviä viestejä