Hailuodon palanutta kirkkoa muistetaan ääni-installaatiolla

Hailuodon_seurakuntaTimo Juntunen ja muusikko Antye Greie-Ripatti ovat tehneet ääni-installaation Hailuodon vanhan kirkon paloon liittyvistä tapahtumista.

– Ääni-installaatiossa palataan tuohon surulliseen elokuun päivään. Kyse on teoksesta, jossa äänimaisema vahvistaa tapahtumien kerrontaa ja koskettaa tunteita monella eri tasolla, Juntunen sanoo.

Juntunen kertoo, että 2.8.1968 sattuneen palon syttymissyy on jäänyt virallisesti epäselväksi, vaikka tutkinta tehtiin ja huhuja liikkui muun muassa turistin varomattomasta tupakoinnista kirkon läheisyydessä. Saaren palokalustolla ei tulen etenemistä voitu pysäyttää. Nopeasti toimineet Hailuodon asukkaat onnistuivat kuitenkin pelastamaan kirkon irtaimistosta 90 prosenttia. Jopa saarnastuoli pelastettiin pilkkomalla se kirveellä muutamaan osaan ja kantamalla kappaleet turvaan.

Hailuodon kirkko oli restauroitu kaksi vuotta ennen paloa ja oli tuolloin Suomen vanhin kunnossa oleva puukirkko. Kirkko rakennettiin vuosien 1610-1620 aikana.

Vanhan kirkon palo -nimeä kantava ääni-installaatio on Hailuodon seurakunnan ja Hai Artin yhteistyönä tehty teos. Se esitetään 9.9.osana kiitollisuuden sunnuntain juhlaa, joka liittyy Hailuodon seurakunnan 425-vuotisjuhlallisuuksiin. Jumalanpalveluksessa samana päivänä saarnaa emerituspiispa Olavi Rimpiläinen.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKRP:n poliisipsykologi: Nettiuhkailujen yksityiskohtainen uutisointi ei kannata
Seuraava artikkeliSelvitysmies: Suomeen tarvitaan uskontojen museo

Ei näytettäviä viestejä