Eero Huovisen teologisena sihteerinä tunnettu Antti Mustakallio (kuvassa) analysoi nettisivustollaan tasavallan presidentin Sauli Niinistön uudenvuodenpuheen.
Mustakallio kommentoi retorisessa analyysissään myös sitä, että presidentti Niinistö toivotti puheensa päätteeksi Jumalan siunausta.
Puhetaidon kouluttajan mukaan toivotukseen voidaan suhtautua retoriikan kannalta joko kriittisesti tai myönteisesti. Kriittinen ajattelu kulkee siten, että toivotuksen katsotaan rajaavan osan kuulijoista ulkopuolelle.
”Kaikki eivät tällaisesta toivotuksesta ilahdu, eikä presidentti silloin kykene identifioitumaan heihin. Tämä ulossulkeminen tapahtuu vielä puheen loppupuolella, sen huipennuksena”, Mustakallio muistuttaa.
Myönteisessä suhtautumisessa, jota Mustakallio paljastaa itsekin edustavansa, Niinistön ratkaisu voidaan nähdä rohkeana retoriikkana.
”Hänet on valittu presidentiksi kokonaisena ihmisenä, jolla on arvoja ja vakaumuksia. Miksi hän ei voisi tuoda niitä esille nyt presidenttinä?”
”Presidentti tiesi toivotuksen herättävän ristiriitaistakin keskustelua, joten hänen valintansa toimia näin osoittaa, että hän on tosissaan ja vahvasti sanojensa takana.”
Mustakallion mukan siihen nähden, että Suomessa kahdeksan kymmenestä on jonkun kristillisen kirkon jäsen, Jumalan siunauksen toivottamisen ei pitäisi olla aivan ennenkuulumatonta.
Lue koko analyysi Mustakallion
Sanahaltuun-sivustolta
Lue myös: Piispa Vikström: Niinistön puhe ilmensi arvojohtajuutta
Presidentti: Entä jos ratkaisevin muutos onkin arvojemme rakenteessa?
Ilmoita asiavirheestä