Sailas kantoi huolet valtiontaloudesta kirkkoon

Eläkkeellä oleva valtiosihteeri Raimo Sailas alusti Espoon seurakuntien Tulevaisuusfoorumissa lauantaina Suomen talouden tilanteessa ja näkymistä. Rennosti ja leppoisasti esiintyneellä eläkeherralla oli tavoilleen uskollisesti painavaa, raskastakin asiaa.

Sailas piirsi kuulijoiden mieliin ensin kuvan taloudesta maailmanlaajasti, ja muistutti, että Suomen tilanne riippuu pitkälti siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Yhä eletään muutaman vuoden takaisen USA:sta lähteneen finanssikriisin jälkitunnelmissa. Toipuminen USA:ssa on ollut hidasta. Eurokriisi ei ole ohi, se voi vieläkin purkautua paljon pahempana kuin tähän asti on nähty.

Sailaksen mukaan Euroopan asema maailmantaloudessa on pudonnut nopeammin kuin olemme tajunneet. Kansakoulun opetus siitä, että Eurooppa on maailman napa, ei enää pidä paikkaansa.

Sailasmaiseen tyyliin seuraavaksi kuultiin madonluvut kotimaan tilanteesta. Hän puhui muun muassa ”näivetystaudista”. Luetelluiksi tulivat niin valtionvelan kasvu kuin viennin ja teollisuustuotantomme ongelmat ja se, että väestön ikääntyminen on Euroopan nopeinta – vaikkakin hyvinvointivaltion saavutus toisaalta on keskimääräisen eliniän nousu.

– Kovin paljon uutta tuotantoa ei ole syntynyt. Vaikka paljon on sijoitettu tuotekehitykseen, se ei näy vientipuolella. Mitään helppoja ja nopeita ratkaisuja ei ole, pitää saada uutta vientiin kelpaavaa korkeatasoista tuotantoa.

Sailaksen mukaan parhaiten talouskasvua voi olla jatkossa pääkaupunkiseudulla. Suuri este tälle on pääkaupunkiseudun asuntojen kalleus ja asuntopolitiikka. Sailas puhui tähän liittyen myönteisesti asuntolainakatosta.

Pisa-tutkimuksestakin ja siitä Suomelle tulleesta takapakista Sailaksella oli sanansa sanottavana. Hän on huolestunut siitä, että matematiikan osaaminen on heikentynyt. Tämä siksi, että kansallisessa strategiassamme haetaan kasvua cleantechin ja biotalouden aloilta. Miten ihmeessä näitä voidaan edistää, Sailas kyseli viitaten heikentyneisiin matematiikan taitoihin.

Vuorotteluvapaan hän nimesi hyvätuloisia hyödyttäväksi etuisuudeksi ja kritiikkiä kuultiin myös subjektiivista päivähoito-oikeutta kohtaan. Sailaksen mukaan ei ole vain yhtä tai kahta vanhempaa, jotka panevat muksut hoitoon ja lähtevät Kanariansaarille.

”Pöhinääkin” on

Yleisö kyseli ex-valtiosihteerin kantoja päivänpolttaviin kuten veroparatiiseihin. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) on luvannut selvittää, kuinka paljon valtion verotuottoja menetetään veroparatiisien takia.

Urpilaisen toimiin Sailas ei sinänsä ottanut kantaa vaan puhui yleisellä tasolla. Hän muistutti, että verosuunnittelu on laillista eikä siinä pidä yrityksiä syyllistää.

Toinen asia on veronkierto.

– Siihen tarvitaan kansainvälisiä sopimuksia, ei sitä Suomen kansallisilla sopimuksilla voida muuttaa.

Kotimaa24 tiedusteli Sailaksen näkemystä suomalaisen Rautaruukin ja ruotsalaisen SSAB:n yhdistymisestä. Kumman etu? Sailaksen mukaan kyseessä on viime kädessä molempien maiden etu.

– Elämme globaalissa maailmassa, jossa kansallisilla rajoilla ei ole enää merkitystä. Tarkoitus on saada aikaan kansainvälisesti menestyksekäs yhtiö, kun molemmat yhtiöt ovat pieniä teräsmarkkinoilla. ”Uusi uljas yhtiö” on edelleen pieni. Saneerauksia tulee ihan varmasti.

Lopuksi joku kaipaili yleisöstä mainintoja kolmesta positiivisestakin asiasta. Sailas sanoi kaksi. Se, että työttömyys ei ole noussut kovasti ja se että nuoret kuitenkin luovat uutta yritteliäisyyttä, josta hän käytti muotisanaa pöhinä.

Suoranaisesti kirkollisia asioita ei sivuttu Sailaksen alustamassa keskustelussa lainkaan, vaikka tilaisuus kirkkotilassa, Espoonlahden seurakunnan Soukan kappelilla järjestettiinkin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliValamon palo: Tunnustus
Seuraava artikkeliKotimaa: Joka kymmenes ortodoksi venäjänkielinen

Ei näytettäviä viestejä