Sinkkonen Yv-kuvista: Ei todellisuuden kanssa mitään tekemistä

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen kommentoi sunnuntaina alkavan Yhteisvastuukeräyksen kampanjakuvia, joissa on esillä muun muassa kuoleva lapsi.

– Näissä kuvissa on kaiketi pyritty taiteellisesti vaikuttavaan lopputulokseen. Mieleen tulevat jotkut romantiikan ajan maalaukset riutuvista sairaista. On hyvin epätodennäköistä, että äiti roikottaisi terminaalivaiheessa olevaa lastaan sylissään, kuten kuvassa tapahtuu, tai että mies pitäisi kuolevaa vaimoaan sylissä mahdollisimman epämukavalla tavalla. Todellisuuden kanssa kuvilla ei ole mitään tekemistä, Sinkkonen sanoo.

Kampanjan kuolemakuvista osa jäljittelee asetelmiltaan Vatikaanin Pietarinkirkossa sijaitsevaa Michelangelon Pietà -renessanssiveistosta, jossa Maria kannattelee sylissään kuollutta Jeesusta. Yhteisvastuukeräyksen Lahjoita hyvä kuolema -kuvissa Jeesuksen tilalla asetelmassa on kuoleva nainen tai lapsi. Kampanjan kuvia on arvosteltu julkisuudessa muun muassa liian synkästä tavasta käsitellä kuolemaa.

– Lapsen kuolema vakavaan sairauteen on mahdollinen, mutta harvinainen tapahtuma. Siksi en oikein saa kiinni näiden kuvien ideasta.

– On eri asia, miten ahdistavia ne ovat lasten mielestä, kysymyksiä ne saattavat kylläkin herättää. Äiti, onko tuo lapsi sairas? Miksei hän saa lääkettä? Eikö häntä ole viety lääkäriin? Paraneeko hän, Sinkkonen sanoo.

Kuolemasta on hänen mukaansa puhuttava lapsenkin kanssa, jos lapselle tuttu tai rakas ihminen kuolee.

– Se, miten asiasta puhutaan, ja mitä lapselle kerrotaan, riippuu luonnollisesti perheen eettisistä ja uskonnollisista näkemyksistä. Kysymyksiin on syytä vastata avoimesti ja rehellisesti kuitenkin niin, että lapsen ikä ja kehitystaso otetaan huomioon.

Yhteisvastuukeräyksen tuotolla pyritään kehittämään kuolevien saattohoitoa Suomessa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSEA:n ihmiskaupan vastainen verkosto perustettiin
Seuraava artikkeliPiispa Jolkkonen puolustaa saattohoidon kampanjaa

Ei näytettäviä viestejä