Vuodenvaihteen tienoilla Nokian Uutisten tekstiviestipalstalle lähetetty kommentti kirvoitti sosiaalisessa mediassa vilkasta keskustelua kolehdinkantajan pukeutumisesta.
Tekstiviestin lähettänyt henkilö paheksui kirkossa näkemänsä kerääjän punavalkoista t-paitaa. Somessa punavalkoisiin pukeutunut kolehdinkantaja sai kuitenkin paljon hyväksyntää ja jopa Tampereen piispa Matti Repo totesi vapaaehtoisten olevan tervetulleita sellaisena kuin ovat.
Tarina ei kerro, kiinnittikö tekstiviestin lähettäjä huomiota kolehdinkerääjän t-paitaan vai sen punavalkoiseen väritykseen, mutta Kotimaa24 otti selvää, miksi punainen on kirkossa ylipäänsä kiistanalainen väri.
– Kuten itsekin toteatte, on mahdotonta sanoa, mihin mielensä pahoittanut henkilö on kiinnittänyt kolehdinkantajan punaisessa paidassa huomiota, mutta itse punaiseen väriin sisältyy monenlaisia, kiinnostavia konnotaatioita, sanoo kirkkohistorian dosentti Esko M. Laine Kotimaa24:lle.
Laine kertoo punaisen värin yhdistyvän paholaiseen, kardinaaleihin ja korkeassa asemassa oleviin kirkonmiehiin, prostituutioon sekä vallankumoukseen ja sosialismiin.
Laineen mukaan kristillisessä kuvastossa punainen väri liitetään Ilmestyskirjan mukaisesti Baabelin porttoon. Ilmestyskirjan jakeissa 17:3-4 kuvaillan helakanpunaisen pedon selässä istuvaa naista, jonka puku hohtaa purppuraisena.
– Varsinkin pietistisessä ja puritaanisessa perinteessä punainen väri nähtiin Ilmestyskirjan jakeiden valossa usein räikeänä, rivona ja maallisena, vastakohtana mustalle, jota odotettiin käytettävän kirkossa.
Mustaa pidettiin tavallisesti kuoleman ja nälän värinä. Hengellisesti tulkittuna tämä tarkoitti Laineen mukaan sitä, että mustaan pukeutunut oli ”kuollut maailmalle” ja hänen sielunsa kaipasi ravinnokseen Jumalan Sanaa.
– Ajatus, jonka mukaan paholainen on pukeutunut punaiseen, lienee vahvistanut protestanttien parissa käsitystä, että punaisiin pukeutuneet kardinaalit olivat paholaisen palveluksessa. Tämä ajatus on jo reformaation aikainen, mutta erityisesti se oli suosittu pietismin ja sen perillisten parissa, Esko M. Laine kertoo.
Baabelin porton punainen väri selittänee myös sen, että punainen liitettiin jo varhain prostituutioon. Punainen väri on Laineen mukaan liittynyt myös sotaan ja valtaan, erityisesti antiikin aikana, jolloin punaisiin pukeutuneella keisarilla oli valta vuodattaa verta.
– Värin yhdistyminen valtaan lienee vaikuttanut siihen, että se omaksuttiin kardinaalien vaatteen väriksi, Laine pohtii.
Ranskan suuren vallankumouksen aikana punaisesta väristä tuli myös vallankumouksen symboli. Vanhemmalta ajalta punainen myssy tunnetaan esimerkiksi vapautettujen orjien merkkinä.
Ilmoita asiavirheestä