Piispainkokouksen työryhmä: Kirkon ykseys ei vaadi yhdenmukaisuutta

Piispatrukousohje420 edited-1

Piispainkokous hyväksyi kokouksessaan Helsingissä väliraportin Kirkon ykseyden edistämisestä jatkotyöskentelyn pohjaksi. Työryhmän väliraportissa todetaan, että ykseys ei vaadi yhdenmukaisuutta. Jo Uuden testamentin kirjakokoelman katsotaan kertovan moneudesta. Myös uskontunnustus antaa tilaa moninaisuudelle.

Työryhmän mukaan ykseyden edistäminen on kirkon tulevaisuuden kannalta poikkeuksellisen tärkeä ja teologisesti hyvin perusteltu asia. Kirkon edellytykset hoitaa tehtäviään heikentyvät vakavasti, mikäli kirkko näyttäytyy riitelevänä ja ristiriitaisena yhteisönä.

”Vaikka ydinasiat uskossa yhdistävät, myös eroavaisuudet on otettava tosissaan: ykseys ei vaadi yhdenmukaisuutta. Kirkossa elää aina rinnakkain erilaisia painotuksia”, työryhmän väliraportissa todetaan. Ryhmän mukaan jo Uuden testamentin kirjakokoelma osoittaa, että apostolisena aikana vallitsi tietty moneus uskontulkinnoissa. ”Kirkko kanonisoi yhden sijasta neljä painotuksiltaan erilaista evankeliumia, joilla oli kuitenkin yhteinen fokus: hyvä sanoma Jumalan pelastavasta toiminnasta Jeesuksessa Kristuksessa.”

Työryhmä toteaa, että uskontunnustustenkin voi uusimman tutkimuksen valossa nähdä antavan tilaa uskontulkintojen tietynasteiselle moninaisuudelle: ”esimerkiksi vuonna 451 muotoiltu Khalkedonin oppilauselma Kristuksen todellisesta ihmisyydestä ja todellisesta jumaluudesta ei vaadi pakotettua yhdenmukaisuutta uskon opillisessa sanoittamisessa. Pikemminkin se pyrkii estämään, että erilaiset näkökulmat Jeesukseen Kristukseen irtautuisivat toisistaan ja johtaisivat hajaannukseen – yhden korostaessa yksipuolisesti Jeesuksen Kristuksen jumalallisuutta ja toisen yhtä lailla yksipuolisesti hänen ihmisyyttään.”

Työryhmä toteaa, että jokaisen seurakuntalaisen tehtävä on edistää kirkon tehtävän toteutumista. Toisaalta kirkon ykseyden vaaliminen kuuluu varsinkin piispan ja kirkkoherran tehtäviin.

Myös hallinnollisin toimin voidaan edistää tietoisuutta asiasta. Väliraportissa hahmotellaan toimenpiteitä kuten koulutusta, yhteistä jakamista ja yhdessä tekemistä sekä kannustetaan yhteyksien rakentamista erityisesti niihin, jotka koetaan vieraimmiksi.

Lue väliraportti (pdf) täältä ja katso millaisia toimenpiteitä työryhmä esittää

(Kuva vuodelta 2011)


Asian tausta

Yksitoista kirkolliskokousedustajaa teki toukokuun 2011 kirkolliskokoukselle edustaja-aloitteen, että kirkkohallitus perustaisi ”työryhmän, johon kutsutaan erilaisia näkemyksiä ja erilaisia perinteitä edustavia kirkon jäseniä keskustelemaan, toimimaan ja rukoilemaan, jotta ykseys kirkossamme voisi toteutua moniäänisyyden keskellä”.

Kkirkolliskokous lähetti asian piispainkokoukseen. Se taas päätti perustaa työryhmän pohtimaan asiaan liittyviä toimenpiteitä. Ryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet piispa Irja Askola, piispa Tapio Luoma, asessori Sirkka Pylkkänen, kirkkoneuvos Pekka Huokuna, piispainkokouksen pääsihteeri Jari Jolkkonen (sittemmin piispa) sekä piispainkokouksen teologinen sihteeri Jyri Komulainen (sittemmin piispainkokouksen pääsihteeri).

Lue myös: Kirkon erimieliset halutaan samaan pöytään

Kaskinen: Kirkossa vaikein tilanne vuosikymmeniin

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPaavin valitsijat eivät kokoonnu ennen maaliskuun puoliväliä
Seuraava artikkeliKomulainen: Raamattu on antirasistinen kirja

Ei näytettäviä viestejä