– Se on papiston maamerkki, kuvailee keskusta Anglikaanisen kirkon pastori Duncan Green
BBC:lle. Green johtaa Lontoon olympialaisten moniuskontoisia palveluja.
Green korostaa, ettei uskontojen välillä ole keskuksessa jännitteitä, vaan olympialaiset toimivat yhteyden luojana. Olympialaisiin osallistujat noudattavat olympialaisten arvoja ja kunnioittavat siksi toisiaan.
Vaikka uskontokeskuksessa työskentelee olympialaisten ajan 193 pappishenkilöä eri uskonnoista, siellä ei ole tarkoitus käännyttää ketään.
– Papisto on siellä palvellakseen kilpailuja ja vastatakseen, ei evankelioidakseen, Green sanoo.
Papisto kantaa pinssiä, jonka suunnittelu ei sujunut jännitteittä. Pinssiin ideoitiin eri uskontojen symboleita. Niistä luovuttiin, koska kaikkien uskontojen edustajat eivät tahtoneet kantaa muiden uskontojen tunnuksia omiensa rinnalla.
Lopulta päädyttiin neutraaliin versioon, jossa ovat sana ”faith”, maapallo sekä olympialaisten ja paralympialaisten tunnukset.
– Halusimme sellaisen, jota ihmiset kaikista uskonnoista voisivat käyttää ja tuntea olonsa kotoisaksi sen kanssa ja joka osoittaisi maailman uskontojen kokoontuneen yhteen, Green perusteli kuvion valintaa.
Virallisen pinssin esitteli Canterburyn arkkipiispa Rowan Williams, kun hän kahdeksan muun uskontojohtajan kanssa vieraili olympiakylässä marraskuussa 2011.
Uskonnollisten symbolien torjuminen nousi otsikoihin Britanniassa keväällä 2012, koska se muistutti BBC:n maalis-huhtikuussa lähettämää Twenty Twelve -parodiasarjaa. Olympiavalmisteluista kertovan sarjan yhdessä jaksossa Algeria uhkaa boikotoida kilpailuja, koska uskontokeskus ei osoita Mekkaan päin. Suomessa sarjaa esitetään parhaillaan Ylen TV1-kanavalla.
Lontoon kesäolympialaiset alkavat 27. heinäkuuta.
Ilmoita asiavirheestä