Kontula: Omaisten tahtoa kunnioitettava myös varattomien hautauksessa

Anna Kontulan (vas) toimenpidealoitteessa vaaditaan varattoman vainajan omaisten tahdon kunnioittamista hautaustavan valinnassa.

Hautaustoimilaissa määrätään, että hautaustavan valinnassa kunnioitetaan vainajan katsomusta, mikäli se on tiedossa. Näin tehdään, vaikka vainaja olisi varaton ja hautauksen kulut tulisivat kunnan maksettaviksi. Omaisten toiveita ei kuitenkaan ole tällaisissa tilanteissa pakko kunnioittaa.

– Suomen laki takaa läheisille oikeuden päättää hautaustavasta, paitsi jos henkilö on niin varaton, että tarvitaan sosiaalitoimiston avustusta, Kontula sanoo.

Käytännössä kunnissa suositaan hänen mukaansa edullista polttohautausta.

Kontula huomauttaa, että vaikka monille hautaustavan valinta on yhdentekevä, kaikille se ei sitä ole.

– Välinpitämättömyys omaisten toiveita kohtaan aiheuttaa taloudelliseen merkittävyyteensä nähden kohtuutonta surua.

– Hautajaiset ovat nimenomaan juhla läheisille eikä edesmenneelle ihmiselle. On pidetty aika perustavana oikeutena sitä, että suvut ja kulttuurit voivat haudata rakkaansa sellaisella tavalla, jotka ovat heidän perinteidensä, uskomustensa ja ajatustensa mukaisia, Kontula sanoo.

Toimenpidealoitteet menevät suoraan valiokuntiin, ja ne otetaan siellä käsittelyyn vain, jos valiokunta päättää ottaa asian esille esimerkiksi jonkin hallituksen esityksen yhteydessä. Usein toimenpidealoitteet jäävät kokonaan käsittelemättä.

Kontulan mukaan aloitteen ensisijainen tavoite onkin herättää keskustelua.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMummon Kammari täyttää 25 vuotta
Seuraava artikkeliPaavo Lipponen puhui Agricolan kirkossa – Katso video

Ei näytettäviä viestejä