Europarlamentaarikko Hannu Takkula on huolestunut Indonesian uskonnonvapaustilanteesta. Maassa elää maailman suurin muslimiyhteisö, jonka yhteiselo maan muiden uskontokuntien kanssa on tällä hetkellä Takkulan mukaan arka aihe.
Perustuslaki tunnustaa kuusi uskontoa: islamin, protestanttisuuden, katolilaisuuden, hindulaisuuden, buddhalaisuuden ja konfutselaisuuden. Valtaosa asukkaista on muslimeita, noin 86 prosenttia väestöstä.
– Vain määrättyjen uskontojen tunnustaminen rikkoo Indonesiassa monia ihmisoikeuksia, erityisesti uskonnonvapautta, sanoo Euroopan parlamentin jäsen Hannu Takkula (kesk). Indonesiassa vain tunnustettuihin uskontoihin kuuluvat voivat muiden kansalaisten tavoin esimerkiksi henkilöllisyystodistuksessa mainita uskontonsa.
– Presidentinvaalien alla uskonnonvapauteen liittyvät ongelmat on nostettava Indonesiassa esille. On tärkeää että virkaan astuva presidentti sitoutuisi ohjaamaan maan pois suvaitsemattomuuden kierteestä ja kohti moniarvoisuutta, Takkula toteaa.
Presidentinvaalit pidetään kesällä.
Takkula sanoo, että uskonnonvapauden kannalta huolestuttavaa on ääri-islamististen liikkeiden vaikutus poliittisiin päätöksiin, mikä on yksi syy viime vuosina lisääntyneisiin väkivaltaisuuksiin ja uskonnollisiin vangitsemisiin. Takkulan mukaan uskonnollista suvaitsemattomuutta lisää paikallisten viranomaisten passiivisuus, syrjivien lakien säätäminen ja muslimeista koostuvan enemmistön haluttomuus puhua suvaitsevaisuuden puolesta.
(Kuva Hannu Takkulasta: Nimimerkki Soppakanuuna/WIkipedia)
Ilmoita asiavirheestä