Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry julkaisi maanantaina 16.1. tiedotteen, jossa kerrotaan kirkon 20 000 palkansaajan työehdoista neuvottelevien järjestöjen irtisanoneen maaliskuussa 2022 solmitun virka- ja työehtosopimuksen.
Sopimuksen sisältö tullaan neuvottelemaan kokonaan uudelleen. Jos neuvottelutulosta ei synny, kirkon koko henkilöstö siirtyy sopimuksettomaan tilaan 1. maaliskuuta. JUKO:n kirkon neuvottelukunnan puheenjohtaja Jussi Junni kuitenkin muistuttaa, että tyhjän päälle ei tällöinkään jää kukaan.
– Vaikka voimassa olevaa sopimusta ei olisi, niin päättyvän sopimuksen ehtoja noudatetaan siihen asti, että uusi sopimus saadaan aikaiseksi.
Junni kertoo, että palkkaratkaisua ei saavutettu sovitussa määräajassa. Junnin mukaan vaihtoehtoja oli kaksi.
– Ensimmäinen vaihtoehto on uusi sopimus, jolloin pöydälle otetaan myös muita kuin palkkatavoitteita, joita varten täytyy vielä käydä neuvotteluja kaikkien palkansaajapuolen ammattijärjestöjen kanssa. Toinen vaihtoehto on pysyä samassa vanhassa sopimuksessa, jolloin palkankorotuksia ei tule. Siihen me emme voi millään suostua tässä inflaatiotilanteessa.
Junnin mukaan JUKO:n yksi selkeästi määritelty tavoite on tasa-arvoinen palkanmaksu perhevapaiden ajalta.
– Viime kierroksella pyrittiin siihen, että äiti ja isä saisivat vanhempainvapaan ajalta saman määrän palkallisia päiviä. Siihen ei kuitenkaan silloin päästy.
Junni kertoo lakon olevan viimeinen vaihtoehto, jos sopimukseen ei muuten päästä. Lakkovaroitukset ovat harvinaisia kirkon alalla, sillä viimeisin lakkovaroitus on vuodelta 1981. Junni kuitenkin toivoo, että hyvään sopimukseen päästäisiin pian. Hän korostaa sen olevan sekä työntekijän että työnantajan etu.
– Työnantajan kannalta kyse on työrauhasta. Palkankorotusten odottelu voi lietsoa levottomuutta kentälle.
* * *
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä