Perjantaina 27.1. vietetään kansainvälistä holokaustin uhrien muistopäivää. Suomessa päivä on nimetty vainojen uhrien muistopäiväksi. Kyseisenä päivänä 78 vuotta sitten Puna-armeijan joukot vapauttivat Auschwitzin keskitysleirin. Holokaustissa kuoli kuusi miljoonaa juutalaista.
Israelin presidentti Isaac Herzog puhui holokaustin uhrien muistopäivään liittyen torstaina europarlamentaarikoille Brysselissä. Puheensa aluksi hän piti kipa päässä rukouksen, jonka aikana edustajat nousivat seisomaan.
Puheessaan Herzog yhdisti henkilökohtaista yleiseen. Hän kertoi isoisästään, joka toisen maailmansodan päättymisen jälkeen kävi Varsovassa ja löysi tuhotuista juutalaisten kaupunginosista vain hautausmaan ja pari elossa ollutta juutalaista. Ennen sotaa siellä oli asunut neljännesmiljoona juutalaista.
Hän kertoi myös isästään Chaim Herzogista, joka oli toisessa maailmansodassa palvellut brittiarmeijassa ja osallistunut muun muassa Normandian maihinnousuun.
Isä oli kertonut pojalleen Isaacille siitä millaista oli käydä juuri vapautetuilla keskistysleireillä, ja nähdä elossa selvinneet luurangonlaihat ihmiset. Myös Chaim Herzog palveli sittemmin Israelin presidenttinä.
Israelin valtion arvostelu ei ole antisemitismia
Yleisemmällä tasolla puheessaan Isaac Herzog muistutti siitä, ettei holokausti syntynyt tyhjästä.
Myös europarlamentin puhemies Roberta Metsola tilaisuuden avauspuheessa muistutti siitä, etteivät keskitysleirit syntyneet yhdessä yössä tai pudonneet taivaalta, vaan että niihin liittyvät varoitusmerkit olivat nähtävissä jo pitkään.
Isaac Herzog kehotti europarlamentaarikkoja lukemaan ajan merkkejä, joista näkyvät antisemitismin ja juutalaisvihan olevan yhä todellisuutta. Siitä esimerkiksi kertovat juutalaisille hautausmaille kohdistuneet tuhotyöt.
– Antisemitismi ja viha juutalaisia kohtaan leviävät entistä nopeammin internetissä, Herzog sanoi.
Hänen mukaansa antisemitismiä vastaan pitää taistella muun muassa huolehtimalla siitä, että sen vastustaminen on osa kasvatusta ja koulutusta.
Työväenpuoluetta ministerinä edustanut Herzog totesi myös, että Israelin valtion arvosteleminen ei ole antisemitismiä. Hänen mukaansa se kuuluu osana Israelin kaltaiseen demokratiaan.
– Antisemitismiä on sen sijaan Israelin valtion olemassaolon oikeutuksen kyseenalaistaminen.
Israel viettää 75. itsenäisyyspäiväänsä 26. huhtikuuta.
* * *
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä