Vuonna 2013 teloitettiin liki sata ihmistä enemmän kuin vuotta aiemmin. Teloittavien maiden joukko on kuitenkin yhä harvalukuisempi ja eristäytyneempi, selviää ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin vuosittain julkaistavasta kuolemanrangaistusraportista.
– Vaikka teloitusten määrä kasvoi viime vuonna, on teloittavien maiden joukko nykyään huomattavasti pienempi kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Yhä useampi maa on lakkauttanut kuolemanrangaistuksen, sanoo Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro.
Teloitusten määrä Iranissa ja Irakissa on hälyttävässä kasvussa. Vuonna 2013 Iran teloitti ainakin 369 ja Irak 169 ihmistä. Eniten ihmisiä teloitetaan edelleen Kiinassa, joka ei julkista teloituslukujaan. Amnesty International arvioi Kiinan teloittavan vuosittain tuhansia ihmisiä – siis enemmän kuin koko muu maailma yhteensä.
Vuonna 2013 teloitettiin ainakin 778 ihmistä, kun Kiina jätetään pois laskuista. Teloituksia oli lähes 15 prosenttia enemmän kuin vuonna 2012, jolloin teloitettiin 682.
Vuoden 2013 takaiskuista huolimatta kuolemanrangaistus on käytössä yhä harvemmissa maissa. 20 vuotta sitten kuolemanrangaistus oli käytössä 37 maassa. Vuonna 2012 teloitettiin 21 maassa ja vuonna 2013 22 maassa.
– Vain kourallinen maita on vastuussa näistä järjettömistä, valtioiden harkitusti tekemistä tapoista. Pitkän aikavälin kehitys on kuitenkin ollut selkeää ja tulee lopulta johtamaan siihen, että kuolemanrangaistus häviää kokonaan. Kaikkien valtioiden tulisi pyrkiä kuolemanrangaistuksen lakkauttamiseen, sanoo Niina Laajapuro.
Teloituksiin johtivat esimerkiksi ryöstöt sekä huume- ja talousrikokset, mutta myös ”aviorikos” ja ”jumalanpilkka”, joita ei Amnestyn mielestä pitäisi luokitella rikoksiksi. Monet maat langettivat kuolemantuomioita myös poliittisten ”rikosten” varjolla ja teloittivat toisinajattelijoita.
Ilmoita asiavirheestä