Vuonna 1999 julkisuuteen tullut, nyttemmin Yhdysvaltojen Harvardin yliopistossa tutkittavana ollut ”Jeesuksen vaimon” mainitseva koptinkielinen papyrusfragmentti on sitä tutkineen professori Karen L. Kingin mukaan osoittautunut keskiaikaiseksi. Papyrusmateriaalin arvioidaan nyt olevan peräisin 700-luvulta.
Helsingin yliopiston Uuden testamentin eksegetiikan professorin Ismo Dunderbergin mukaan keskeinen kysymys löydön suhteen on ollut juuri se, onko se aito vai moderni, toisin sanoen viime vuosikymmenien aikana tehty väärennös.
– Nyt on ilmeistä, että ainakin papyrus, jolle teksti on kirjoitettu, on varhainen. Myös muste voi olla varhainen. Viimeisimmän tiedon papyrus saattaisi olla peräisin 700-luvulta. Debatti tekstin aitoudesta varmasti jatkuu. Todistamisen taakka on nyt niillä, jotka pitävät tekstiä hiljattain tehtynä väärennöksenä, Dunderberg sanoo.
Tutkija Karen L. King pitää mahdollisena, että nyt tutkittu tekstifragmentti olisi kopio varhaisesta tekstistä, joka puolestaan voisi olla peräisin jopa 200-luvulta. Dunderbergin mukaan ”hyppäys 700-luvulta 200-luvulle on pitkä”.
– Se perustuu oletukseen, että toisella vuosisadalla eläneen Valentinoksen seuraajat olisivat voineet ajatella Jeesuksen olevan naimisissa. Tämä oletus on ongelmallinen. Valentinolaisissa teksteissä ei ole yksiselitteisiä todisteita tästä näkemyksestä. Valentinolaisessa Filippuksen evankeliumissa Mariasta käytetään sanaa, joka voi tarkoittaa puolisoa, mutta myös työtoveria.
Voimmeko kaiken tämän jälkeen silti Uuden testamentin perusteella ajatella, että Jeesus kumminkin oli naimaton, kuten yleensä on ajateltu?
– Uuden testamentin perusteella ei voida sanoa Jeesuksen siviilisäädystä mitään. Asiasta ei ole mainintaa puoleen tai toiseen. Kysymys, oliko Jeesus naimaton vai naimisissa, nousee esiin vasta 100- ja 200-lukujen taitteessa, Ismo Dunderberg sanoo.
Lue lisää aiheesta Harvardin yliopiston sivuilta