Hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Aleksandr Efimov: ”Uimavalvojan ykköstaito on tunnistaa hukkuva”

Aleksandr Efimov kuvattuna Helsingin uimastadionilla 29.6.2023

Seinäjoen seurakunnan kesäleiri päättyi 19.6. traagisesti, kun 8-vuotias poika menehtyi jouduttuaan veden varaan. Koulutussuunnittelija Alexandr Efimov Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta kertoo, mitä seurakunnat voivat tehdä vesiturvallisuuden parantamiseksi.

1) Minkälaisia taitoja uinninvalvojana olevalla aikuisella pitäisi olla?

– Uinninvalvojan ykköstaito on tunnistaa hukkuva, mikä ei aina ole ihan helppoa. Hukkuva harvoin huutaa apua vaan keskittyy ainoastaan hengittämiseen ja pinnalla pysymiseen. Tällöin hengitys on haukkovaa tai hyperventiloivaa, asento on yleensä pystyssä ja katse lasittunut.

– Uinninvalvoja, joka toimii rannalla, on eri asia kuin uimavalvoja, joka toimii altailla. Siksi myös vaatimukset ovat erilaiset. Uinninvalvojan pitää osata liikkua vedessä, jossa on virtauksia tai aallokkoa sekä pystyä sukeltamaan sameassa vedessä viiden metrin syvyyteen. Hänen pitää osata käyttää myös pelastusvälineitä.

2) Mitä uinninvalvojan tehtäviin kuuluu?

– Ennaltaehkäisevä opastaminen ja ohjaaminen, yleinen turvallisuustarkkailu, pelastaminen sekä ensiapu. Turvallisuustarkkailuun kuuluu myös kiinteiden rakenteiden kuten laitureiden tarkastaminen.

– Veden alle joutumisessa kuusi minuuttia on kriittinen raja. Alle kuusi minuuttia pinnan alla olleella selviytymisen todennäköisyys on 88 prosenttia, sen ylittävällä huomattavasti pienempi. Sen takia uinninvalvojan tulee olla valpas nopeaan toimintaan.

3) Mitä seurakunnat voivat tehdä leirien vesiturvallisuuden parantamiseksi?

– On selvää, että kaikilla kesäleirien uinninvalvojilla ei ole kaikkia rantapelastamiseen tarvittavia taitoja. Olisi kuitenkin hyvä, että joka leirillä, myös seurakunnissa, olisi yksi koulutettu henkilö, jolta nuo taidot löytyvät ja joka voi jakaa tietoa muille.

– On tärkeää, että uimapaikoilla on hengenpelastusvälineitä, kuten patukka tai pelastusrengas, joita myös osataan käyttää ja huoltaa. Köysi ja kanisteri eivät missään tapauksessa riitä kesäleirillä. Ilman apuvälinettä on turha lähteä ketään pelastamaan.

4) Kuinka paljon uimavalvojia tarvitaan?

– Määrä riippuu aina riskiarvioinnista eli siitä, minkälainen uimaranta on ja kuinka paljon lapsia on valvottavana. Jokaista leiriä varten täytetään turvallisuusasiakirja, jossa pitäisi selvittää se, kuinka monta valvojaa tarvitaan.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKesäjuhlat: Vaikka lapsia ja nuoria Suviseuroilla paljon näkeekin, puheissa toistuu huoli nuorten tulevaisuudesta
Seuraava artikkeliViron uusi avioliittolaki mahdollistaa vihkimisen samaa sukupuolta oleville pareille – Samalla teema jakaa kansaa ja tarjoaa mahdollisuuksia Venäjän vaikuttamisyrityksille

Ei näytettäviä viestejä