Tampereen seurakuntayhtymällä ei ollut oikeutta irtisanoa vuonna 1964 solmittua sopimusta haudan ainaishoidosta, toteaa korkein hallinto-oikeus.
Yksityishenkilö oli valittanut korkeimpaan hallinto-oikeuteen sen jälkeen, kun Tampereen seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto oli päättänyt lopettaa hautojen ainaishoitosopimukset vuoden 2019 lopussa. Valtuusto perusteli päätöstä pääomien riittämättömyydellä.
Oikeuden mukaan seurakuntayhtymä voi irtisanoa sopimuksen vain osoittamalla aukottomasti, että kyseisen haudan hoitoon tarkoitettu pääoma ja sen tuotto ovat loppuneet.
”Varojen riittävyyttä koskevia laskelmia ei voi perustaa pääoman laskennalliseen tuottoon ja varallisuuden kirjanpitoarvojen huomioon ottamiseen, vaan laskelmien tulee perustua hautainhoitorahaston tosiasiallisiin tuottoihin ja varallisuuden käypiin arvoihin”, korkein hallinto-oikeus toteaa ratkaisussaan.
Tampereen seurakuntayhtymä aikoo oikeuden päätöksen myötä tarkistaa hautojen ainaishoitosopimusten pääomien laskentatapaa. Ainaishoidosta tehtyjä sopimuksia on Tampereella kaikkiaan 6 090. Seurakuntayhtymässä on katsottu, että hautainhoitorahaston varallisuutta ei ole mahdollista yksilöidä hautakohtaisesti vuosikymmeniä jälkikäteen.
Eri seurakunnissa ja seurakuntayhtymissä on lopetettu ainaishoitosopimuksia ja madallettu hoitotasoa, kun laskemat ovat osoittaneet hoitopääomien ja niiden tuoton riittämättömyyden hoidon jatkamiseen. Aiemmat päätöksistä tehdyt valitukset on Tampereen seurakuntayhtymän mukaan poikkeuksetta ratkaistu seurakuntien hyväksi.
Nykyisin ainaishoitosopimukset katetaan käytännössä myöhemmin otettujen määräaikaisten hoitojen pääomien tuotoilla. Tämä ei Tampereen seurakuntayhtymän mukaan ole hoidosta sopineiden tasapuolista kohtelua.
Ainaishoitohautojen hoitokustannukset olivat Tampereen seurakuntayhtymässä vuonna 2010 80 euroa hautaa kohti eli yhteensä noin 487 000 euroa.
Uutista on täydennetty 23.4. kello 14.50.
Kuva: Matti Karppinen
Ilmoita asiavirheestä