”Bibliodraama voi kirkastaa kutsumusta” – Euroopan bibliodraamaohjaajat kokoontuvat Turussa

Euroopan bibliodraamaohjaajat kokoontuvat Turun kristillisellä opistolla 15. – 19.8. työskentelemään yhdessä teemalla ”Creation is Awaiting Eagerly”. Otsikko viittaa Roomalaiskirjeen kahdeksanteen lukuun, jossa kirjoitetaan ”luomakunnan odottavan kiihkeästi”.

Turkuun odotetaan saapuvaksi lähes 70 henkeä 12 eri maasta ja useasta eri kirkkokunnasta. Tapahtuman ekumeenista ja jopa uskontodialogista luonnetta alleviivaa se, että työpajoja ohjaavat tasaveroisesti eri protestantit ja katoliset sekä myös ortodoksinen ja juutalainen ohjaaja.

BIBLIODRAAMAN TAVOITTEENA on tutkia toiminnallisesti ja kokemuksellisesti pyhiä tekstejä. Suomen bibliodraamayhdistyksen puheenjohtaja Leena Väyrynen-Si kuvaileekin bibliodraamaa erilaisten toiminnallisten ryhmätyömenetelmien ”kimpuksi”. Väyrynen-Si kiteyttää, että bibliodraamaryhmä on ikään kuin toiminnallinen raamatturyhmä, jossa tekstiin paneudutaan toiminnan kautta.

– Toimintahan voi sitten olla monenlaista, kuten vaikka improvisaatiota, tanssia, maalaamista tai musiikintekemistä.

Väyrynen-Si pitää hienona sitä, että bibliodraamassa jokainen kokemus nostetaan yhtä arvokkaaksi.

– Menetelmä on todella tasa-arvoinen. Ohjaaja ohjaa kyllä menetelmää, mutta kukaan ryhmäläinen ei ole oikeutettu arvostelemaan toisen sanomisia. Se on luovan lähestysmistavan suuri vahvuus.

Väyrynen-Sin mukaan bibliodraama mahdollistaa harvinaisella tavalla erilaisten raamattukäsitysten ja näkemysten yhteen tulemisen.

– Tavallisessa raamattupiirissä tämä ei onnistuisi.

NÄIN SUURTA bibliodraamatapahtumaa ei Suomessa ole hetkeen ollut. Väyrynen-Si on selvästi tapahtumasta innoissaan.

– Bibliodraama voi todella kirkastaa kutsumusta. Niin kävi myös minulle.

Väyrynen-Si kertoo olleensa 2022 Vilnassa bibiodraamakurssilla, jonka aiheena oli Maria sekä muut raamatulliset ja kirkkohistoralliset naiset. Syvennyttyään eräässä harjoituksessa Maria Magdaleenaan ja kohtaukseen tyhjän haudan äärellä, Väyrynen oivalsi jotain.

– Löysin kutsumukseni takaisin. Nimeni Leenahan tulee suoraan Magdaleenasta ja jotenkin kaikki loksahti paikoilleen. Olin parin vuoden ajan kipuillut kutsumukseni kanssa. Yhtäkkiä sain vahvan todistuksen siitä, että virallani on oikeutus. Magdalan Maria oli ensimmäisten joukossa, jotka kohtasivat ylösnousseen Jeesuksen.

Väyrynen-Si uskoo bibliodraamamenetelmän mahdollistavan samankaltaiset löydöt ja kokemukset muillekin.

– Jokainen voi tehdä omat löytönsä.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLuonto puhuu: Hangokkaiden toukat ovat kuin tieteiselokuvan hahmoja
Seuraava artikkeliKirkon juhlat -kaupunkifestivaalin lipunmyynti alkoi – uudessa tapahtumassa Tampereella toukokuussa 2024 mukana laaja kattaus erilaisia esiintyjiä

Ei näytettäviä viestejä