Vihittyään samaa sukupuolta olevan parin Anita Leppälä kirjoitti piispalle sähköpostin

Avioliittoa koskeva keskustelu on ajatunut kirkossa osin juridisille urille. Kuva: Jukka Granström

”Hei, haluan antaa sinulle jälleen tiedoksi, että olen tänään vihkinyt Annikan ja Marikan.”

Näin alkoi Sievin seurakunnan kappalaisen Anita Leppälän elokuun alussa Oulun piispa Jukka Keskitalolle lähettämä sähköposti.

Leppälä on vihkinyt samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon myös kahdesti aiemmin vuonna 2020. Myös silloin hän kertoi vihkimisistä piispalle itse.

– Koen sen reiluna. En halua tehdä mitään salaa. Eikä kenenkään muun tarvitse siitä kertoa, kun olen tehnyt sen itse, hän perustelee.

Kirkon virallisen linjan mukaan avioliittoon voidaan vihkiä vain mies ja nainen. Käytännössä monet papit kuitenkin vihkivät myös samaa sukupuolta olevia pareja.

Edellisten vihkimisten jälkeen vuonna 2020 Oulun tuomiokapituli käsitteli asiaa. Se totesi Anita Leppälän toimineen vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta. Kapituli ei kuitenkaan antanut hänelle varoitusta vaan siirsi asian ”piispan kaitsentaan”.

Varoituksen antamista pidettiin kohtuuttomana seurauksena, sillä kaikissa hiippakunnissa pappeja ei rangaista eivätkä kaikki vihkimiset todennäköisesti tule kapitulien tietoon. Piispainkokous on kehottanut tuomiokapituleja pidättyväisyyteen seuraamusten määräämisessä.

Jo silloin Leppälän oli tarkoitus keskustella Keskitalon kanssa, mutta keskustelua ei koskaan käyty.

TÄLLÄ KERTAA Jukka Keskitalo vastasi Anita Leppälän sähköpostiin kutsumalla hänet keskusteluun. Leppälä kertoo yllättyneensä kutsusta.

– Luulin, että tämän aika on jo ohi. Suurin osa piispoista ei toimi noin.

Kutsun saaminen tuntuu Leppälästä pahalta. Hän aikoo ottaa tilanteeseen mukaan tukihenkilön.

– Piispa on todella mukava ihminen, helposti lähestyttävä. Mutta meillä on eri näkemykset, enkä usko että kumpikaan niistä antaa periksi. Olen toiminut oman vakaumukseni ja ymmärrykseni pohjalta.

Anita Leppälälle samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen on ihmisoikeuskysymys.

– Kirkon jäsenet ovat oikeutettuja samanarvoiseen kohteluun koskien myös kirkollisia toimituksia. En lajittele tai valikoi. Kastan, vihin ja siunaan hautaan, se on perustyötäni, joka on hienoa ja arvokasta.

Leppälä kertoo luottavansa siihen, että kirkko saavuttaa sovun asiassa.

– Olen sen sukupolven ihminen, että aloitin Sievissä lehtorina, koska naisten pappeutta ei vielä ollut. Hitaasti sekin asia eteni. Luotan siihen, että kirkolliskokous hyväksyy myös samaa sukupuolta olevien vihkimisen.

Tuija Pyhäranta

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliYdinsota ei ole vaihtoehto
Seuraava artikkeliNäkökulma: Kirkko matkalla alas – ja ylös

Ei näytettäviä viestejä