Hongkongilaisten suhde Kiinaan on hyvin ristiriitainen, sanoo Suomen Lähetysseuran Lähetysjuhlille osallistunut hongkongilainen luterilainen Nelson Wong. Lähetysjuhlat pidettiin Vaasassa toissa viikonloppuna.
– Brittivallan peruna hongkongilainen yhteiskunta on vapaampi ja tasa-arvoisempi kuin Kiinan, jonka järjestelmää meillä vieroksutaan. Mutta itse asiassa Kiina ei ole oikeastaan enää kommunistinen – vaikka on se tietysti yksipuoluejärjestelmä, Wong arvioi.
Tämä merkitsee Wongin mukaan vallan keskittämistä kommunistiselle puolueelle. Hongkongissa sen sijaan toimii monia eri puolueita.
Wong on Hongkongin lainsäädäntöneuvoston jäsen. Hän on myös Hongkongin luterilaisen kirkon jäsen.
Hongkong on vuodesta 1997 lähtien ollut Kiinan erityishallintoalue. Sitä ennen se oli Britannian kruununsiirtomaa vuodesta 1843. Vaikka rajan molemmin puolin ollaan samaa kansaa, Kiinan yhteiskunnallista järjestelmää vieroksutaan Hongkongissa.
– Esimerkiksi oikeaa uskonnonvapautta Kiinassa ei ole koskaan ollut. Kirkkojen toiminta on siellä luvanvaraista – esimerkiksi kadulla evankelioiminen tai mediassa kirkon tilaisuuksista ilmoitteleminen ei ole mahdollista. Kiinassa on myös paljon maanalaisia kotikirkkoja, Wong sanoo.
Vaikka moni kiinalainen pitää vallan otetta maassaan kovana, Wong ei pidä Kiinan nopeaa muuttumista mahdollisena.
– Meillä Hongkongissa on paljon demokraattisia voimia. Tietysti me toivomme, että Kiina joskus muuttuisi monipuoluejärjestelmäksi. Mutta ainakaan ulkoista painetta demokratiaan ei ole, koska länsimaat pelkäävät Kiinaa.
Lue Kotimaa Prosta lisää Lähetysjuhlien Hongkongin-terveisiä!
Kuvassa Nelson Wong kirjoittaa Vaasan Lähetysjuhlilla suomalaiselle juhlavieraalle tämän nimeä kiinaksi.
Kuva: Jussi Rytkönen
Ilmoita asiavirheestä