Muslimien paastokuukausi Ramadan päättyi sunnuntaina. Suomen islamilaisen neuvoston hallituksen varapuheenjohtajan Pia Jardin mukaan Palestiinan, Syyrian ja Irakin tilanne on ollut esillä rukouksissa ja pohdinnoissa niin paaston aikana kuin sitä seuranneessa viikon kestävässä Id al-Fitr -juhlassa.
– Meillä on kaikki niin hyvin ja muualla tavalliset muslimit ovat kurimuksessa. On kenen tahansa uskovaisen – niin muslimin kuin muidenkin omantunnon kysymys, miten juhlitaan, kuinka paljon rahaa annetaan vai lähetettäisiinkö sitä jonnekin, missä apua tarvitaan, Jardi miettii.
Jardi on ollut Ramadanin aikaan Suomessa, mutta hän on aiemmin paastonnut myös Bahrainissa, missä lämpötila kohosi yli 50 asteeseen. Siellä päivät olivat kuitenkin lyhyemmät kuin Suomessa.
Kesähelteen raskaus ei ole Jardia häirinnyt. Hän on päinvastoin kokenut olevansa paaston aikana työssään tehokkaampi kuin yleensä. Ruokatunnit ja kahvitauot ovat jääneet käyttämättä.
– Koska täällä päivät ovat pitemmät, voisi ajatella, että onneksi paasto on nyt loppu, mutta tuli ihan haikea olo, kun se päättyi. Terve ihminen pystyy paastoamaan helteelläkin, kunhan pitää huolta nesteytyksestä ja syö kevyesti. Jos on sairaana Ramadanin aikana, voi paastota päivät myöhemmin – tai maksaa rahana, jos paastoaminen ei onnistu ollenkaan.
Paaston päättymisen juhlan, Id al-Fitrin Jardin perhe on muokannut omannäköisekseen. Aamulla on käyty rukoilemassa ja sen jälkeen lähdetty kyläilemään sukulaisten luokse.
– Islamilaisissa maissa juhlinta on perhekeskeisempää, sillä vanhempien ja lasten ohella sedät, tädit ja muut sukulaiset kuuluvat mukaan perheeseen.
Suomessa Eid on Jardin mukaan perhejuhlaa laajempi käsite, ja perhe on muutakin kuin verisukulaisia eli ystäviä ja tuttavaperheitä, etenkin jollei omaa perhettä ole.
– Paastokuukaudella on erityinen tarkoitus ja tuntuu, että silloin erityisesti saa Jumalalta voimaa. Toki sen aikana toteuttamiaan hyveitä – esimerkiksi paastoamista – pitäisi jatkaa myös Ramadanin päätyttyä.
Ilmoita asiavirheestä