Hautojen ainaishoidoista oikeuskiistoja Oulussa

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen on tehty 11 valitusta Oulun seurakuntayhtymän päätöksestä lopettaa hautojen ainaishoidot. Asiasta uutisoi Oulun seurakuntalehti Rauhan tervehdys.

Seurakuntayhtymä päätti keväällä lakkauttaa suurimman osan sopimuksista vuoden 2015 alusta. Tämä johtuu siitä, että näiden hautojen hoitamiseksi maksettu pääoma korkoineen on loppunut.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen tehdyt valitukset liittyvät siihen, että viime huhtikuussa Korkein hallinto-oikeus teki ennakkopäätöksen Tampereen seurakuntayhtymän osalta yhden haudan ainaishoitosopimuksen lakkautusasiassa. KHO:n päätöksen mukaan seurakunta ei voi lopettaa sopimusta, ellei voida todeta juuri tiettyyn hautaan kohdistuneiden maksujen loppuneen.

Tampereen seurakuntayhtymä ei KHO:n mukaan ollut osoittanut, että pääoma ja sen tuotto olisi tosiasiassa käytetty kokonaan loppuun.

Rauhan tervehdyksen mukaan Oulun seurakuntayhtymässä maksulaskelmat on tehty eri menetelmällä. Tampereella laskelmat tehtiin hautojen osalta könttänä, mutta Oulussa ne on tehty aina tietylle yksittäiselle haudalle.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen tehdyt valitukset todennäköisesti ratkotaan yhtenä päätöksenä. Päätöstä odotetaan ensi vuonna. Oulun seurakuntayhtymän aikeena on lopettaa vain hoidot. Ainaishautapaikan hallinta sen sijaan säilyy pysyvästi.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLutherin virttä käytettiin väärin
Seuraava artikkeliPiispa: ”Mikään poliittinen suuntaus ei voi omia isänmaallisuutta”

Ei näytettäviä viestejä