”Kirkollisministerin” ei tarvitse olla luterilaisen kirkon jäsen

Kirkon edustajana kirkolliskokouksessa on myös valtioneuvoston määräämä edustaja. Valtioneuvoston edustajana toimii useimmiten kirkollisista asioista vastaava ministeri. Kirkolliskokouksessa olevan valtioneuvoston edustajan on oltava kirkon jäsen, mutta kirkollisista asioista vastaavan ministerin ei.

Eli jos ministeri ei kuulu luterilaiseen kirkkoon hän ei voi toimia kirkolliskokouksessa edustajana. Sen sijaan valtioneuvoston tervehdyksen hän voisi kirkolliskokouksessa käydä puhumassa. Liekö kirkollisista asioista vastaavana ministerinä ollut koskaan muita kuin luterilaisen kirkon jäseniä?

– Käytännössä ministereiden työnjaot on yleensä järjestelty sillä tavalla, että kirkollisista asioista vastaava ministeri on ollut luterilaisen kirkon jäsen, kertoo vanhempi hallitussihteeri Joni Hiitola opetusministeriöstä.

Miten se, jos ministeri on aina ollut luterilainen, suhtautuu valtiovallan ja uskontokuntien tasapuolisuuden periaatteeseen?

– En osaa lähteä tältä kannalta pohdiskelemaan. Se on sellainen asia, jonka hallitusneuvottelijat sopivat keskenään.

Voisiko jonkun muun kuin luterilaisen kirkkokunnan tai muun kuin kristillisen uskontokunnan jäsenyys olla jopa este kirkollisten asioiden hoitoon ministerinä?

– Ei se nyt varmaan este ole, mutta en yhtään tiedä mitä kulissien takana hallitusneuvotteluissa on tapahtunut, Joni Hiitola kertoo.

Kirkolliset asiat ovat hallituksessa kuuluneet useimmiten joko kulttuuri- tai opetusministerille. Nyt ne kuuluvat poikkeuksellisesti sisäministeri Päivi Räsäselle (kd), jonka on huhuiltu suorastaan kaapanneen asiat salkkuunsa kulttuuriministeriöstä. Räsänen itse on itse antanut ymmärtää, että hänen haluttiin ottavan ne ja hänellä itselläkin oli asioiden hoitamiseen tahtoa.

Se, mistä ei ole asian yhteydessä puhuttu, on Paavo Arhinmäen (vas) kirkkoon kuulumattomuus. Ainakin presidenttivaalien 2012 yhteydessä Arhinmäki kertoi Kotimaa-lehdelle, ettei hän kuulu mihinkään uskontokuntaan. Jos kirkollisista asioista vastaava ministeri on käytännössä kuulunut kirkkoon, voitaneen olettaa, että myös tämä on vähintäänkin saattanut vaikuttaa hallitusneuvotteluissa kirkollisia tehtäviä jaettaessa.

Onko kirkkoon kuulumattomuus voinut vaikuttaa niin kutsutun ja jo edesmenneen six packin kirkollisen tehtävien jakoon?

– Sitä en osaa sanoa, ei hallitusneuvotteluiden kulusta kerrota sillä tavalla julkisuuteen, Hiitola toteaa.

Arhinmäki oli sixpackin kulttuuriministeri, kunnes Vasemmistoliitto jätti hallituksen.

Kuva: Johannes Ijäs

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTurun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliPääkaupunkiseudun uusi verkkomedia sai hyväksynnän Vantaalla

Ei näytettäviä viestejä