Lappeenrannan Sammonlahden seurakunnan kappalainen Maarit Hirvi odottelee Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöstä itseään koskevassa kantelutapauksessa. Kantelun poiki heinäkuussa Hirven Etelä-Saimaa-lehdessä julkaistu mielipidekirjoitus, jossa hän puolusti tasa-arvoista avioliittolakia ja kertoi olevansa valmis vihkimään samaa sukupuolta olevat parit avioon.
Kantelussa vaaditaan tuomiokapitulin julkista irtisanoutumista Hirven näkemyksistä sekä tämän siirtämistä pois papin tehtävistä, kunnes hän ”aidosti palaa kristilliseen opetukseen”. Hirven ajatuksia kantelussa pidetään ”vakavana eksytyksenä ja viettelyksenä”.
Hirvi sanoo juuri palanneensa puolitoista kuukautta kestäneeltä sairaslomalta selkäleikkauksen vuoksi. Hän kertoo Kotimaa24:lle monen seurakuntalaisen luulleen, että hän on saanut potkut.
– Odotan, että en saa tästä asiasta huomautusta tai varoitusta. Olen omassa vastineessani viitannut muun muassa arkkipiispan ja Helsingin hiippakunnan dekaani Reijo Liimataisen puheenvuoroihin, Hirvi sanoo.
Hän muistuttaa, että kyseessä on sanavapauden harjoittaminen asiassa, josta ei ole olemassa sen enempää eduskunnan säätämää lakia kuin kirkon päätöstäkään.
Mikkelin tuomiokapitulin lakimiesasessori Jyri Klemola sanoo Kotimaa24:lle, että kaikki pappia koskevat kantelut on kapitulissa tavalla tai toisella käsiteltävä. Jos kantelu on selkeästi aiheeton ja sisällöltään köykäinen, sen osalta yksinkertaisesti todetaan, että se ei anna aihetta toimenpiteisiin. Hirven tapaus kuitenkin eteni jatkopohdintaan.
Klemola ei kommentoi prosessia, koska sen käsittely on vielä kesken.
Jyri Klemola sanoo, että kantelun käsittely riippuu siitä, mistä valitetaan. Jos kantelu koskee esimerkiksi kirkon opista poikkeamista, kapitulin tehtäväksi jää tutkia, pitääkö väite paikkansa. Hänen mukaansa kanteluiden laatijat eivät aina välttämättä ymmärrä, mihin kantelulla voidaan vaikuttaa.
– Kantelun kautta ei esimerkiksi voi muuttaa kantelijan mielestä huonoja tai vääriä päätöksiä. Sitä varten on hallinto-oikeudellinen muutoksenhakumenettely. Kantelusta ei myöskään automaattisesti seuraa prosessia, joka voi päättyä viranhaltijan työsuhteen purkamiseen, Klemola sanoo.
Jyri Klemola arvelee, että Hirven kanteluasia on esillä kapitulin istunnossa puolentoista viikon päästä.
(Uutisen tekijäksi korjattu Ville Talola 21.10. kello 11.55. Järjestelmään ajettaessa tekijäksi oli päätynyt väärä nimi.)
Ilmoita asiavirheestä