Uimonen: Poliisin käräytys oikein tehty MTV:ltä

KRP:n rikostutkijan epäillään yrittäneen myydä MTV:lle salaisia poliisin tietoja. Asia eteni esitutkintaan, kun MTV toi kauppausyrityksen yleisellä tasolla julki. Tiedotusvälineet ovat kertoneet epäillyn poliisin sittemmin tehneen itsemurhan. Tapausta kommentoi Kotimaa24:lle Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen.

JSN:n ei ole tullut asiasta kanteluja. Jos niitä ei tule, Uimonen ei ole varma, ottaako JSN asian itsenäisesti käsiteltäväkseen.

– Asiasta on keskusteltu. Täytyy katsoa, miten tämä etenee.

Tänään Yleisradion A-studion politiikan toimittaja Sanna Ukkola vaikutti kantavan kolumnissaan huolta lähdesuojan pysyvyydestä.

Uimonen ei voi ottaa kysymykseen lähdesuojasta suoraan kantaa.

– Se on avainkysymys, mikäli asiasta tulee kantelu. Tämä on hankala kohta, josta en pysty sanomaan mitään. Se täytyy ratkaista sitten, jos kantelu tulee.

Uimonen kuitenkin katsoo, että kyseessä olisi ollut yritys rahastaa lähdesuojan turvin.

– Viranomainen halusi solmia shekkivihkojournalismisuhteen. Hän olisi antanut tietoa ja lähdesuojaa hyväksikäyttäen toimitus olisi käyttänyt tietoa. Tässä kävi nyt karmeimmalla mahdollisella tavalla ilmi, kuinka vaarallista tällainen toiminta poliisiviranomaisen toiminnan osalta on. MTV käräytti hänet, mikä oli mielestäni oikein tehty, mutta seurannaisvaikutukset ovat todella kovat, jos kyseessä on itsemurha ja se liittyy tapaukseen, Uimonen toteaa.

Poliisin itsemurhan syytä ei ole julkisuudessa kerrottu.

Uimonen muistuttaa Britanniassa oikeudessa olevasta tapauksesta, jossa poliisit ja vankilaviranomaiset ovat myyneet salassa pidettävää tietoa tiedotusvälineille. Tämäkin tapaus osoittaa hänen mielestään, miten turmiollista shekkivihkojournalismi voi olla.


MTV Uutiset
ei maksa jutuistaan vinkkipalkkioita. Uimosen mukaan Suomessa on yleinen käytäntö, ettei vinkkipalkkioita makseta.

– En ole itsekään päätoimittajana Kalevassa maksanut. Yhden kerran maksettiin vaivan palkkio henkilölle. Hän ei ollut viranomainen vaan tavallinen kansalainen. En ole myöskään koskaan Suomessa kuullut, että viranomainen olisi tarjonnut medioille juttuvinkkejä rahaa vastaan. MTV:n tapaus oli ensimmäinen kuulemani.

– Viranomainenkin voi kertoa ei-salassa pidettäviä asioita joutumatta oikeudessa vastuuseen, mutta niistähän ei kannata maksaa, koska ne ovat muutoinkin julkisia. Jos toimittaja ostaisi viranomaiselta salassa pidettävää tietoa, hän syyllistyisi lahjontarikkomukseen aivan samalla kuin viranomainen.

Jotkut viihdelehdet mainostavat Suomessa maksavansa juttupalkkion. Uimonen pitää tiedoista maksamista arveluttavana tapana.

– Jos siihen mennään yleisesti, ne joilla on isoin kassa, voivat ostaa mehevimpiä paljastuksia. On myös vaara, että toimituksille rupeaa satelemaan vinkkejä ja rahapyyntöjä. Silloin ulkopuoliset rupeavat ohjaamaan tiedotusvälineiden keskeistä sisältöä ja se vääristää journalismia.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliAvioliittolain käsittelypäivä varmistui

Ei näytettäviä viestejä