Viron kirkon tuleva arkkipiispa: Veljetkään eivät ole samaa mieltä kaikesta

Suomen ja Viron luterilaisten kirkkojen suhde on hyvä ja tärkeä, sanoo Viron kirkon uudeksi arkkipiispaksi viime viikolla valittu Urmas Viilma, 41.

Viron kirkon konsistorin kanslerina ja Tallinnan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherrana työskentelevä Viilma aloittaa uudessa virassaan helmikuun alussa. Arkkipiispa Andres Põder jäi eläkkeelle kaksi viikkoa sitten.

Urmas Viilma toteaa Kotimaa-lehden haastattelussa, että Viron ja Suomen kirkoilla on myös erimielisyyksiä. Niillä hän viittaa seksuaalieettisiin kysymyksiin.

– Mutta eivät veljet perheessäkään ole aina samaa mieltä kaikesta.

Viilma sanoo Kotimaassa myös, että naispappeus on hänelle hengellisesti edelleen ongelma. Viron evankelisluterilainen kirkko on vihkinyt naisia papeiksi vuodesta 1967.

– Olen eettisissä kysymyksissä konservatiivi, enkä ole ollut itse varma tästä kysymyksestä. Naispappien tilanne kirkossa ei kuitenkaan muutu. Olen kirkon työväline eikä minulla ole oikeutta muuttaa sitä, mitä kirkko on päättänyt, Viilma sanoo.

Lue Urmas Viilman haastattelu 4.12. ilmestyneestä Kotimaasta. Siinä tuleva arkkipiispa kommentoi muun muassa Viron parlamentin päätöstä hyväksyä rekisteröidyt parisuhteet ja Ukrainan kriisin vaikutusta virolaisten mielialoihin.

Lue myös: Viron kirkon arkkipiispaksi Urmas Viilma

Kuva: Priit Simson / Delfi / Eesti Ajalehed

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSanansaattaja pelkää perinteisen avioliittokäsityksen kannattajien virkaboikottia
Seuraava artikkeliSuomen Terveysjärjestö sai Huuhaa-palkinnon

Ei näytettäviä viestejä