Kirkkojen yhteisöjoulut vetivät Helsingissä

Helsingissä järjestettiin ainakin kolme yhteisöllistä joulutapahtumaa jouluaattona. Viikin kirkolla aterioitiin yhdessä jouluruokailun merkeissä, Käpylän kirkolla joulua vietettiin aterian jälkeen koko ilta ja Alppilan kirkolla yhdessäoloa jatkettiin yli yön aina joulupäivän iltaan asti.

Käpylän kirkolla vietettiin jouluaattoa yhdessä jo kolmatta kertaa. Aatonviettoa kehystivät hartaus ja yömessu ja paikalla oli noin 40 ihmistä.

– Tilaisuuteen osallistui nuori pari, joka lähti meiltä kodin kautta synnyttämään. Vauva syntyi joulupäivänä, kirkkoherra Ulla Kosonen kertoo.

Kosonen kertoo havahtuneensa yhteisöjoulujen kautta siihen, että on paljon keski-ikäisiä pariskuntia, joilla ei ole ydinperheen kaltaista verkostoa. Yhteiseen aattoiltaan osallistui hänen mukaansa niin yksineläviä kuin pariskuntiakin.

– Osallistujissa on myös sellaisia, joilla olisi paikka minne mennä. Mutta he kokevat, että joutuvat jättämään oman tilansa mennäkseen jonkun toisen elämään. Me emme tuota valmista tapahtumaa, vaan illanvietto aloitetaan yhdessä järjestelemällä, Ulla Kosonen sanoo.

Kososen mukaan yhteisölliseen joulunviettoon voi vetää esimerkiksi jouluun liittyvät ahdistukset, uteliaisuus tai ideologisuus. Keski-ikäisetkin voivat etsiä yhteisöllisempiä elämänmuotoja.

Lyhytkin yhteinen hetki riittää

Viikissä yhteinen jouluateria järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Aterialle osallistui 22 ihmistä.

– Osallistujat olivat paikalla kukin eri syistä, joku oli yksinäisyyden takia, toinen vähävaraisuuden. Joku ei syystä tai toisesta jaksanut laittaa kotona joulupöytää, kertoo tilaisuutta järjestänyt pastori Outi Lantto.

Tilaisuus sujui hyvässä hengessä ja ohjelmaan kuului syömistä sekä laulamista. Lantto kertoo seurakunnan varanneen tilaisuuteen myös pelejä siltä varalta, että ihmiset haluaisivat jäädä viettämään iltaa. Lopulta pelailua ei kuitenkaan tarvittu, sillä yhteinen ateriointi riitti kaikille.

Kokemus oli niin onnistunut, että se halutaan järjestää ensi jouluna uudestaan. Oikeastaan Lantto olisi halunnut järjestää yhteisöllistä joulunviettoa jo viime vuonna, mutta sen esti hartauden radioiminen.

– Heräsin jo pari vuotta sitten siihen, että hartaudesta lähtee ihmisiä tyhjiin koteihin. Tällaisia yhteisöllisiä joulunviettoja voisi järjestää enemmänkin ja tiheämmin, koska jouluna julkiset eivät kulje.

Alppilan kirkolla yhteinen joulunvietto alkoi jouluaattona ja piti sisällään tilan koristelua, ruuan laittoa, oleilua ja eläinten jouluhartauden. Halukkaat yöpyivät makuupusseissa kirkolla ja yhdessäolo jatkui jouluaamun jumalanpalveluksella.

Lue myös:

Toisenlainen Joulu kutsuu yhteisötapahtumaan kirkolle

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAvioliittolaista vaaditaan kansanäänestystä adressilla ja kansalaisaloitteella
Seuraava artikkeliSeurakunnissa haaveillaan ilosta ja yhteishengestä

Ei näytettäviä viestejä