Qumran-kirja kunnianosoitus suomalaiselle kirjakäärötutkimukselle

Kuolleenmeren kirjakääröjä tutkivien suomalaisten tutkijoiden määrä on kasvanut tasaisesti 1950-luvulta lähtien. Tällä hetkellä Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan Qumran-tutkimuksen koulukunta on yksi maailman suurimmista Kuolleenmeren kirjakääröjä tutkivista tutkimusryhmistä.

Nyt julkaistava teos, Crossing Imaginary Boundaries, on kunnianosoitus tälle Qumran-tutkimuksen koulukunnalle. Kirja koostuu nykyisin tieteenalalla aktiivisesti toimivien suomalaisten tutkijoiden artikkeleista.

Artikkeleita yhdistävää se, että niissä Qumran-tutkimusta ei käsitellä muusta raamatuntutkimuksesta irrallaan, kuten usein on ollut tapana. Sitä vastoin kaikki kirjan kirjoittajat tarkastelevat Kuolleenmeren kirjakääröjä osana niiden laajempaa sosiohistoriallista kontekstia: Toisen temppelin ajan juutalaisuutta. Näin ollen kirja haastaa lukijansa arvioimaan kriittisesti nykyisessä antiikin juutalaisten tekstien tutkimuksessa käytettyjä kategorioita ja tieteenalan sisäisiä rajoja.

− Vain arvioimalla Qumranin tekstejä osana muuta antiikin juutalaista kirjallisuutta, on mahdollista saada kattavampi kuva myöhäisen Toisen temppelin ajan kirjallisuudesta ja sen taustalla vaikuttavista yhteiskunnallisista ilmiöistä, kirjassa todetaan.

Crossing Imaginary Boundaries on omistettu professori emerita Raija Sollamolle, joka pani alulle Qumranin käsikirjoitusten tutkimusperinteen Helsingin yliopistossa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKatolinen piispa valittiin ehdolle luterilaisen kirkon piispanvaaliin
Seuraava artikkeliIrja Askola tulkitsee Latvian kirjallisuuden klassikon säkeitä

Ei näytettäviä viestejä