Jaakko Löytty lähtee 60-vuotisjuhlakiertueelle

Helmikuussa 60-vuotissyntymäpäiviään viettävä muusikko Jaakko Löytty lähtee maaliskuussa 60-vuotisjuhlakiertueelle. Kevään ja kesän ajan jatkuvalla kiertueella Löytty vierailee yhdellätoista eri paikkakunnalla.

Löytty tunnetaan erityisesti rippikoululauluistaan ja virsistä. Monet laulut ovat syntyneet halusta pitää kaikkein heikoimpien puolta. Uudella levyllään Löytty jatkaa ihmisoikeuksien puolustamista. Siipirikko-laululla hän tuo esiin vammaisten ihmisoikeudet.

– Ajattelen erityisesti vammaisten olevan tänä päivänä pahiten syrjäytymisvaarassa. Heidän ihmisoikeutensa eivät ole toteutuneet niin kuin olisi pitänyt. Jossakin päin maailmaa heitä hävetään ja piilotetaan muun yhteiskunnan näkymättömiin.

Virren 501 eli Siunaa koko maailmaa Löytty sanoitti namibialaisen Enoch Sontongan sävelmään. Sanoissa kaikuvat Löytyn lapsuudenkokemukset 1950–60-luvun Namibiasta.

– Asuin Namibiassa, silloisessa Lounais-Afrikassa, alle yksivuotiaasta kaksitoistavuotiaaksi vuosina 1955–1967. Mustat ja valkoiset elivät erillään. Mustilla oli omat kaupunginosat valkoisten kaupunkien ulkopuolella. Puiston penkeissä luki: only for whites. Junissa mustille oli omat vaunut erikseen, Löytty muistelee.

– Näin myös, kuinka valkoinen mies Windhoekissa löi julkisella paikalla mustaa niin, että tämä kaatui kadulle. Kukaan ei puuttunut asiaan. Kun vanhempani matkustivat ambolaisten työtoveriensa, esimerkiksi piispan, kanssa, he joutuivat majoittumaan eri hotelleihin ja syömään eri ravintoloissa.

Tasa-arvon ajatukset nousevat vahvoina laulussa Pohjoisesta etelään, jossa Löytty laulaa: ”Nyt sen käsitän, me oomme yksi perhe, ja kaikki kärsimme, kun jossain kärsitään. Aika korjata on vuosisatain erhe: tehkäämme silta pohjoisesta etelään.”

Myös Martin Luther Kingin laulussa nousee toive paremmasta maailmasta.

Martin Luther Kingin toiminta 1960-luvun USA:ssa puhutteli ja herätteli minua uskomaan kaikkien ihmisten veljeyteen, ihonväristä riippumatta. Olen lapsesta asti tiedostanut, että kaikkien ihmisten suonissa virtaa samanlainen punainen veri, uskonnosta ja ihonväristä riippumatta. Meidän kuuluu elää yhdessä, ja olla yhtä. Se on Jumalan jo luomisessa määräämä todellisuus.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMiksi muslimit osallistuvat pääsiäispaastoon?
Seuraava artikkeliFacebookissa huutokaupataan taidetta Yhteisvastuun hyväksi

Ei näytettäviä viestejä