Viljo Juntunen: Saarna ei voi olla liian Kristus-keskeinen

Vanhoillislestadiolaisen Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) puheenjohtaja Viljo Juntunen pitää erittäin hyvänä, että kirkkoherralla ja piispalla on keskusteluyhteys Jyväskylän rauhanyhdistyksen kanssa liittyen Tuomas Palolan erottamiseen liikkeen puhujan tehtävästä.

– Tällaiset tapaukset ovat aina erittäin valitettavia. Kaikkien osapuolten toive on se, että keskusteluyhteyden säilymisen ja vaalimisen kautta vaikeatkin asiat olisivat ratkaistavissa, Juntunen sanoo Kotimaa24:lle.

Viime sunnuntaina Jyväskylän Rauhanyhdistyksellä päätettiin seurojen alussa ilman keskusteluja, että pappi ja tutkija Tuomas Palola irtisanotaan liikkeen puhujan tehtävästä. Tämä merkitsee hänelle suurta epäluottamuslausetta opillisesti. Tapaukseen liittyy lisäksi paljon erikoisia taustoja, joista Kotimaa24 raportoi maanantaina.

Tapaukseen on poikkeuksellisesti ottanut vahvasti kantaa myös Jyväskylän kirkkoherra Arto Viitala sekä piispa Simo Peura. He vaativat Jyväskylän Rauhanyhdistykseltä perusteluja irtisanomiselle.

– Pidän erittäin hyvänä, että kirkkoherralla ja piispalla on keskusteluyhteys Jyväskylän rauhanyhdistyksen kanssa, Viljo Juntunen sanoo.

”Luotamme asiassa paikallisiin neuvotteluihin”

Viljo Juntunen itse tai keskusyhdistys SRK ei aio ottaa tapauksessa erityistä roolia tai toimia siinä millään tavalla.

– Koska paikallinen rauhanyhdistys vastaa puhujakysymyksestä, luotamme tässäkin tapauksessa, että paikallisissa neuvotteluissa löytyy tilanteeseen sopiva ratkaisu, Juntunen linjaa.

– Yleisellä tasolla olemme vuosien aikana SRK:ssa kyllä keskustelleet, kuinka voisimme tukea rauhanyhdistyksiä vaikeidenkin tilanteiden hoitamisessa.

Päätös Palolan irtisanomisesta puhujan tehtävästä on herättänyt Jyväskylän rauhanyhdistyksen jäsenissä paljon ahdistusta, johon myös kirkkoherra Viitala viittaa tiedotteessaan. Viljo Juntunen haluaa rauhoitella hätääntyneitä.

– Jyväskylän rauhanyhdistyksen jäsenet voivat olla turvallisella mielellä, kyllä Jumala hoitaa seurakuntaansa. Toivon, että tilanteeseen johtaneista syistä voitaisiin käydä avointa ja turvallista keskustelua ja sitä kautta löytää asiassa ratkaisu kaikkien hyvää ja parasta ajatellen, Juntunen sanoo Kotimaa24:lle.

”Lempäälän ja Jyväskylän tapaukset ovat erillisiä”

Tuomas Palola arvioi, että hänen kohtelunsa saattaa liittyä myös Lempäälän Rauhanyhdistyksen kiusaamistapaukseen ja kunnianloukkaussyytteestä käytävään poliisitutkintaan sekä mahdollisesti Pirkanmaan käräjäoikeudessa pian nostettaviin syytteisiin.

Palola on nauhoittanut kaikki hoitokokouksensa ja muut häntä koskevat palaverit niin, että palavereihin osallistuneet ovat olleet tästä tietoisia. Yhdessä kokouksista nyt syytteessä oleva henkilö luki Lempäälästä tulleen kirjeen, joka on sittemmin johtanut kunnianloukkaussyyteprosessiin. Kun poliisi alkoi tutkia asiaa, se pyysi Palolalta kokousta koskevan nauhoituksen käyttöönsä.

– Tietenkin annoin sen poliisille. Sittemmin olen kuullut joidenkin lestadiolaisten sanovan, että minun ei olisi pitänyt luovuttaa nauhaa. Mielenkiintoisella tavalla saarnoistani alkoi tulla jälleen valituksia heti lokakuun lopun jälkeen, kun selvisi että käräjäoikeus nostaa syytteen tätä rauhanyhdistyksemme jäsentä kohtaan, Palola sanoo.

Syytteen nostamisen jälkeen asiassa on pyydetty vastausajan pidennystä ja poliisin lisätutkintaa, ja syyteprosessi on uudelleen harkinnassa.

Viljo Juntusen mielestä Lempäälän ja Jyväskylän tapaukset eivät liity toisiinsa.

Saarna ei voi olla liian Kristus-keskeinen

Jotkut Jyväskylän Rauhanyhdistyksen jäsenet ovat arvostelleet Tuomas Palolaa liian Kristus-keskeisistä saarnoista. Viljo Juntuselta ei tule ymmärrystä tällaiselle näkemykselle.

– Vanhoillislestadiolaisen kristillisyyden saarnoissa keskeisintä on julistus Kristuksesta ja hänen sovintotyöstään, Juntunen sanoo.

Lue myös:

Pappi ja tutkija Tuomas Palola irtisanottiin lestadiolaispuhujan tehtävästä

Kirkkoherra otti suorasukaisesti kantaa vanhoillislestadiolaisuuteen

Piispa Peura vaatii Jyväskylän rauhanyhdistykseltä selitystä Palolan erottamisesta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliValomerkki näkyy jo
Seuraava artikkeliRavintoa rakkauden puutteeseen

Ei näytettäviä viestejä