Kuka saa puhua kristillistä arvoista

Vaalien läheisyys ja Kirkon tiedotuskeskuksen tiedotteisiin ilmestynyt linjaus kristillisistä arvoista puhuttavat. Kuka niitä saa käyttää ja millä tavalla? Asiaa puidaan myös Kotimaan pääkirjoituksessa.

Kotimaa24 nosti esiin tiedotuskeskuksen tiedotteiden loppuun liitetyn luonnehdinnan evankelisluterilaisesta kirkosta. Siinä todetaan, että kirkko ”pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa”. Muotoilu ei ole täysin perinteisen luterilaisen yhteiskuntaetiikan ja kirkon itseymmärryksen mukainen.

Kotimaa24 kysyi asiaa kirkkoneuvos Jukka Keskitalolta, mutta koska muotoilu on Kirkon tiedotuskeskuksen tiedotteissa, hän siirsi kysymyksen viestintäjohtaja Tuomo Pesoselle.

Lienee itsestään selvää, että kristilliset arvot ovat niin läntisessä maailmassa kuin globaalimminkin ajateltuna yhteiseen moraalitajuun liittyviä asioita. Hyvänä esimerkkinä niin sanottu kultainen sääntö – mitä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te samoin heille. Tai kymmenen käskyä. Muiden muassa näitä arvoja kirkko on pitänyt esillä yhteiskunnassa jo ennen ensimmäisenkään poliittisen puolueen perustamista, Pesonen sanoo.

Eilen torstaina ilmestyneen Kotimaan pääkirjoituksessa Mari Teinilä muistuttaa, että tähän asti sanapari on yhdistynyt Suomen Kristillisdemokraatteihin, joka ainoana puolueena korostaa ”kristillisiä arvoja”. Sanapari näkyy esimerkiksi puolueen periaateohjelman ensimmäisessä virkkeessä. Lisäksi moni herätyskristityistä katsoo edustavansa näitä arvoja.

”Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan kristillisiä arvoja pidetään esillä yhteiskunnallisessa keskustelussa. Kirkko käy yhteiskunnallista keskustelua esimerkiksi arkkipiispan vetämässä köyhyysryhmässä, joka teki esityksen hallitusohjelmaan. Tämän esityksen yksityiskohtaiset tavoitteet eivät välttämättä ole samoja kuin kristillisdemokraattien tavoitteet. Siksi kristillisten arvojen valjastaminen yhteiskunnalliseen keskusteluun on ongelmallista. Kristinuskon pohjalta nousee erilaisia näkemyksiä hyvästä yhteiskunnasta”, Teinilä kirjoittaa.

Lue myös:

Mitä kummaa? – Kristilliset arvot ilmaantuivat kirkon tiedotteisiin

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPalliatiivisen hoidon yhdistyksen palkinto Kirsti Aallolle
Seuraava artikkeliValiokunnilla huomautettavaa seurakuntarakenne-esitykseen

Ei näytettäviä viestejä