Budjetissa miljoonien lovi – Helsingin seurakunnat säästökuurille

Helsingin seurakuntien tuloista on katoamassa jopa 15 prosenttia eli noin 15 miljoonaa euroa.

Syynä tulojen vähenemiseen on osaltaan yhteisöverojärjestelmän muutos. Valtion varoista maksettava summa on nyt yli 6 miljoonaa euroa vähemmän kuin nykyinen osuus yhteisöveroista. Lisäksi yksityishenkilöiden maksama kirkollisvero on noin 5 miljoonaa euroa pienempi kuin on aiemmin arvioitu.

– Varsinkin yksityishenkilöiden vero-osuus on pudonnut nopeasti. Siinä näkyy kirkosta eroaminen, arvioi yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, Lautasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki.

Lisäksi budjetti lovea nakertavat eläkevakuutusmaksujen nousu ja yleinen hintatason kasvu. Kaikkiaan puhutaan Ristimäen mukaan jopa 15 miljoonan euron vajeesta.

Helsingin kirkkoherrat ja yhteinen kirkkoneuvosto ovat pitäneet ensimmäisen yhteisen kokouksen uudesta tilanteesta. Edessä on Rintamäen mukaan perustavanlaatuinen toimintakulttuurin arviointi ja uusia strategisia linjauksia. Myös kiinteistöistä joudutaan luopumaan.

Ensimmäiset päätökset tullaan tekemään jo tänä keväänä, mutta prosessi jatkuu seuraavan kolmivuotiskauden.

Rintamäki myöntää, että on uskallettava myös kysyä, mitä toimintoja Helsingin seurakunnat eivät enää voi ylläpitää, eli mistä luovutaan.

– Nykytilanteessa emme voi enää tehdä kaikkea.

Myös toimintaa tehostamalla esimerkiksi hankinnoissa ja kilpailutuksissa saadaan säästöä. Niin ikään Helsingin seurakunnissa aletaan miettiä palvelujen maksullisuutta ja hinnoittelua siellä missä se on perusteltua.

Rintamäen arvion mukaan edessä on isoja strategisia valintoja. Helsingin seurakunnilla on kuitenkin aikaa tehdä arvioita ja muutokset rauhassa, sillä yhtymän taloudellinen tila on ollut sen verran hyvä, että varastossa on rahaa puskuriksi.

Lisää aiheesta Kotimaa Prossa.

Aihetta käsitteli myös (13.4.) Valomerkki

Kuva: Matti Pirhonen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRV: Vapaista suunnista ennätysmäärä ehdokkaita vaaleissa
Seuraava artikkeli”Luottamushenkilö on viestikapula”

Ei näytettäviä viestejä