Minkälaiset arvot voittivat vaaleissa?

Voittivatko konservatiiviset arvot? Miten tiukka on Perussuomalaisten kanta tasa-arvoisen avioliittolain toimeenpanoon? Kotimaa24 kysyi vaaleissa mukana olleilta pappisehdokkailta arvioita.

Oulun vaalipiirissä ehdolla ollut Kirkon akateemisten ja Pappisliiton puheenjohtaja, kirkkoherra Eija Nivala sanoo vierastavansa liberaali–konservatiivi-jakoa paitsi kirkossa myös yhteiskunnassa.

– Yhteistä hyvää voidaan rakentaa eikä tällaisia jyrkkiä jakoja nyt tarvita. Luottamusta koko yhteiskunta tarvitsee, yhteistä näkyä ja sitoutumista, hän sanoo.

Nivala sai Oulun vaalipiiristä keskustan listoilta vajaat 4 500 ääntä ja pääsi varasijalle. Hän arvioi, että hyvin samanlaiset asiat olivat esillä puolueesta riippumatta, käytännössä puhuttiin työstä ja taloudesta.

– Pidin hienona sitä, että keskusta nosti vaalitavoitteessaan kotien ja perheiden hyvinvoinnin ihan kärkeen.

Kirkkoon ei luvassa isoja muutoksia

Suomen Kuvalehden ja Kotimaan eläkkeellä oleva päätoimittaja Tapani Ruokanen katsoo perinteisten suomalaisten arvojen voittaneen vaaleissa.

– Työn tekeminen, ahkeruus, kaveria ei jätetä, Ruokanen kuvailee.

– Suomi on pysähtynyt sen takia, että laajapohjainen hallitus ei ole kyennyt hoitamaan tehtäväänsä. Tätä ei korjata ottamalla velkaa tai ottamalla toisten taskuista rahaa eli verotuksella, vaan sen täytyy tulla positiivisen kautta. Siihen on nyt oikein hyvät edellytykset, hän kommentoi vaalitulosta.

Ruokanen oli ehdolla kokoomuksen listalta Helsingistä. Hän sai reilut 1 100 ääntä eikä tullut valituksi.

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja, entinen Turun piispa Ilkka Kantola uusi kansanedustajan paikkansa Varsinais-Suomesta noin 5 900 äänellä.

Kantola ei usko kirkon kohtaavan suuria muutoksia tulevan hallituskauden aikana. Hän ei myöskään usko, että eduskunnassa olisi tahtoa lähteä kumoamaan tasa-arvoista avioliittolakia. Avioliittolain kumoamiseen tähtäävät kansalaisaloitteet eivät hänen arvionsa mukaan välttämättä etene eduskuntaan.

Esimerkiksi
Helsingin Sanomien
vaalikoneen perusteella läpi menneiden ehdokkaiden enemmistön mielestä homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla.

– Koulujen uskonnonopetuksen osalta en tiedä, onko oletettavissa isoja muutoksia. Luulen, että ei. Riippuu myös opetusministeripuolueesta, Kantola sanoo.

Avioliittolain toimeenpano jopa kynnyskysymys?

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini lausui Yleisradion vaalitentissä, että tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen oli väärä päätös.

”Toimeenpanoon liittyy vielä monia asioita, jotka ovat seuraavan hallituksen pöydällä ja en minä aio olla niitä edistämässä. Se on täysin selvä asia”, hän jatkoi.

Soini ei vastannut ennen vaaleja Kotimaa24:n tekstiviestitse lähettämään kysymykseen, mitä hän lausumallaan tarkoitti tai voisiko toimeenpano olla jopa kynnyskysymys hallituksessa.

– Se, mitä perussuomalaiset ovat tarkoittaneet, on varmaan yksi asioista, joka selviää Sipilän kanssa käytävissä neuvotteluissa. Vaativatko he, että voivat äänestää tyhjää kun lait ovat tulossa eduskuntaan vai oikeutta äänestää vastaan. Voihan se olla, että tuosta kysymyksestä tulisi jotakin vääntöä, Ilkka Kantola pohtii.

– On ihan relevantti kysymys, haluaako Sipilä niin laajan hallituspohjan, että vaikka perussuomalaiset äänestäisivät jossain vastaan, hallituksen kanta voittaa silti, hän jatkaa.

Kotimaa24 kysyi Savo-Karjalan vaalipiirissä paikkansa uusineelta pappi Kimmo Kivelältä, onko Perussuomalaisilla kynnyskysymyksiä hallitukseen menolle.

– Periaatteitamme emme myy. Eurotukipakettipolitiikkaan täytyy saada muutos. Suomi ei voi olla tahdoton ajopuu, hän vastasi.

Kivelän mukaan perussuomalaisille on tärkeää, että toimeentuloon ja eriarvoistumiseen liittyvät kysymykset ovat esillä hallitusohjelmassa.

Hän arvioi, että vaaleissa voitti ”juureva suomalaisuus”.

– Arvostetaan historiaa, perinnettä ja tervettä suomalaisuutta, Kivelä kuvailee.

”Viittaa konservatiiviseen suuntaan”

Pappi ja toimittaja Hilkka Olkinuora sai Helsingistä 1 650 ääntä. Hyvä tulos ei kuitenkaan riittänyt kansanedustajaksi asti.

– Olin vähän hämmästynyt, kun HS:ssä oli otsikko, että uuteen eduskuntaan tulee liberaali arvopohja. Minustakin se viittaa enemmän konservatiiviseen suuntaan, Olkinuora pohtii.

Hänen mielestään avioliittolakiväännöt ja pakkoruotsit näyttävät olevan politiikan välttämätöntä tilkettä.

– Niistä riidellään kun ei uskalla isompiin asioihin tarttua. Nämä kysymykset ovat helppojen poliittisten pisteiden paikka. Tuleva hallitus tulee olemaan niin hutero konstruktio, että niille kelpaavat kaikki pisteet. Tuleva hallitus ei hae tyylipisteitä, hän toteaa.

Olkinuora itse katsoo, että homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla.

Olkinuora ei spekuloi tulevalla hallituspohjalla. Sen hän kuitenkin myöntää, että perussuomalaisia keskustan on vaikea ohittaa.

– Perussuomalaiset ovat valmiita menemään aika pitkälle päästäkseen hallitukseen, Olkinuora arvioi.

Lue torstaina 23. huhtikuuta ilmestyvästä Kotimaasta lisää eduskuntavaaleista. Lehdessä kirkossa tunnetut ehdokkaat arvioivat muun muassa tulevaa hallituspohjaa ja Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo analysoi vaalin tulosta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Vakava haaste Euroopalle”
Seuraava artikkeliOulun tuomiokirkon puujulkisivut kunnostetaan ensi kesänä

Ei näytettäviä viestejä