Kirkonmiehet filosofin politiikka-purkauksesta: Pöhkö ja ristiriitaisuudessaan ylittämätön

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo ottaa kantaa filosofian professori Timo Airaksisen monikulttuurisuus-kommentteihin. Keskitalon mielestä Airaksisen purkaus on sisäisesti täysin ristiriitainen.

– Airaksinen puhuu monikulttuurisuuden puolesta, mutta hän kommenteillaan itse asiassa ajaa takaa monokulttuurista ja yksiulotteista yhteiskuntaa. Airaksisen mukaan häntä, vanhaa ateistia hirvittää se, että pian voi olla ministereitä, joilla on uskonnollinen elämänkatsomus. Kuten Jaakko Heinimäki on todennut Facebookissa: ”Sitä (Airaksista) siis hirvittää monikulttuurisuus, semmoinen yhteiskunta, jossa kaikki ei olekaan vanhoja ateisteja”, Jukka Keskitalo sanoo Kotimaa24:lle.

”Tätä purkausta voisi analysoida kriittisestikin mutta sanotaan nyt vain että se on pöhkö”, Keskitalo tviittasi tänään tiistaina ja linkitti tviittinsä
Yle uutisten artikkeliin,
jossa filosofi Timo Airaksinen väittää, että vaalien yhteydessä on puhuttu vain vähän voittajapuolueiden johtajien uskonnollisista vakaumuksista, jotka tulevat näkymään politiikassa jollakin tavalla.

 – Meillä on pian monikulttuurinen yhteiskunta, mutta kuitenkin meidän tuleva valtiovarainministerimme on harras katolinen ja pääministeri lestadiolainen. Ja vielä niiltä alueilta, joilla uskonnollisuus yhä merkitsee jotakin. Tällaista vanhaa ateistia se kyllä vähän hirvittää, Airaksinen sanoi Yle uutisille.

Keskitalo vastaa, että aito monikulttuurisuus hyväksyy sen, että yhteiskunnassa on erilaisia katsomuksia ja arvolähtökohtia.

– Osa niistä liittyy uskonnollisiin lähtökohtiin, osa uskonnottomiin tai joihinkin muihin. Aidosti monikulttuuriseen yhteiskuntaan mahtuvat ateistit, agnostikot ja uskovat. Siksi kysyn, miksi jonkin tyyppiset katsomukset olisivat lähtökohtaisesti vähempiarvoisia kuin toiset ja miksi osalla katsomuksista ei olisi olemassaolon oikeutusta yhteiskunnan julkisessa tilassa.

Airaksinen näkee eduskuntavaalien tuloksessa kaupungin ja maaseudun arvojen vastakkainasettelua.

– Kaupunki on liberaali, urbaani, kansainvälinen ja eteenpäin katsova. Maaseutu jää sen vastakohdaksi: taaksepäin katsovaksi, uskonnolliseksi ja perinteiseksi, hän sanoo Yle uutisille.

Keskitalon mielestä Airaksisen kommentit osoittavat, että Suomessa on vielä pitkä tie aitoon monikulttuuriseen yhteiskuntaan.

– Niistä me saamme kuvaa käymällä esimerkiksi Lontoossa, New Yorkissa tai Pariisissa. Kannatan lämpimästi monikulttuurista yhteiskuntaa, Keskitalo sanoo.

Asia on innostanut Twitterissä myös piispainkokouksen pääsihteeriä Jyri Komulaista. ”Ristiriitaista korostaa monikulttuurisuutta paheksuen samalla toisten lestadiolaisuutta ja katolisuutta. #toiseus”, hän tviittasi Airaksisen sanomisiin viitaten.

Jukka Keskitalolle Twitterissä vastatessaan Komulainen luonnehtii Airaksisen haastattelua ”sisäisessä ristiriitaisuudessaan ylittämättömäksi”.

Kuva: Matti Karppinen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTalouspolitiikka veti vaaleissa arvokeskustelua enemmän
Seuraava artikkeliEduskunnan kuopus on seurakunta-aktiivi

Ei näytettäviä viestejä