Kirkolliskokous käsitteli seurakuntarakennetta – lakivaliokunnan kanta voitollinen

Kirkolliskokous käsitteli torstaina aamupäivällä lakivaliokunnan mietinnön pohjalta esitystä seurakuntarakenneuudistukseksi. Kyseessä oli asian ensimmäinen käsittely.

Käsittelyssä äänestettiin useita kertoja, ja kaikissa tapauksissa lakivaliokunnan kanta voitti.

Ensin äänestettiin siitä, onko kaikkien seurakuntien kuuluttava seurakuntayhtymiin. Kyseessä on esityksen peruslinjaus. Lakivaliokunnan kanta kaikkien seurakuntien kuulumisista yhtymiin voitti äänin 85–22. Vastaehdotuksen teki edustaja Peter Lindbäck.

Myös seurakuntien virkojen pakollisuudesta äänestettiin. Lakivaliokunnan kanta on se, että jatkossa vain kirkkoherran virka on pakollinen.

Täysistuntosalissa tehtiin kaksi kannatettua vastaesitystä. Edustaja Matti Huomon esityksen mukaan seurakunnissa on oltava kirkkoherran, kanttorin ja diakonian virka, kuten nytkin. Toisessa esityksessä pakollisiksi haluttiin kirkkoherran ja diakonian virka. Sen teki edustaja Ilmari Ylä-Autio. Jälkimmäinen voitti ja se oli lopulta vastakkain lakivaliokunnan kannan kanssa. Lakivaliokunnan kanta puolestaan voitti tämän äänestyksen äänin 68–40, joten jatkossa vain kirkkoherran virka on pakollinen.

Lakivaliokunnan mietinnön mukaan seurakuntaneuvosto valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Tähänkin tehtiin edustaja Tapio Seppälän vastaesitys, jossa toivottiin käytännön säilyttämistä nykyisellään eli seurakuntaneuvoston puheenjohtajana on kirkkoherra, tietyin poikkeuksin. Lakivaliokunnan kanta voitti äänin 66–43. Koska kirkkoherra kuuluu seurakuntaneuvostoon, lakivaliokunnankin kanta tarkoittaa sitä, että myös kirkkoherra on mahdollista valita puheenjohtajaksi.

Myös siitä äänestettiin, onko yhtymärovasti seurakuntayhtymiin kuuluvien kirkkoherrojen hallinnollinen esimies, kuten lakivaliokunta katsoo. Valiokunnan kanta voitti edustaja Aulikki Mäkisen esityksen äänin 73–34.

Seuraavassa, toisessa käsittelyssä äänestetään koko paketin hyväksymisestä. Siinä ratkaisevaa on, kuinka paljon edustajat panevat painoa kokonaisuudelle vai onko vaikkapa diakonian viran pakollisuus kysymys, joka saa ehdokkaat äänestämään koko pakettia vastaan. Kirkolliskokouksen käytävillä Turun kristillisellä opistolla eletään epävarmuuden vallassa. Sekä paketin kaatumista että hyväksymistä veikataan.

Toinen ja ratkaiseva äänestys suoritetaan torstaina kello 18 alkavassa täysistunnossa.

Kuva: Espoon hiippakunnan edustajat pikapalaverissä kirkolliskokouksen tauolla. Johannes Ijäs

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliNuorille muslimeille tärkeintä kokemus sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta
Seuraava artikkeliSyntiset hiustyylit ovat Suomessa arkipäivää

Ei näytettäviä viestejä