Syntiset hiustyylit ovat Suomessa arkipäivää

Iran on kieltänyt paholaisen palvontaan ja homoseksuaalisuuteen viittaavat hiustyylit.

Iranin parturiliiton puheenjohtaja Mostafa Govah kertoi Isna-uutistoimistolle, että muun muassa piikikkäät kampaukset ovat tuomittavia. Iranissa partureille on jaettu mallisto sopivista hiustyyleistä, ja pukeutumissääntöjä valvoo maan uskonnollinen poliisi.

Suomen islamilaisen neuvoston hallituksen varapuheenjohtajan Pia Jardin mukaan kiellossa on kyse Iranin politiikasta, ei niinkään islamin tulkinnasta. Islamissa on lukuisia ulkonäköön ja pukeutumiseen liittyviä sääntöjä, mutta hiustyyliin ei löydy Koraanista selkeitä ohjeita.

– Islamin perinteen mukaan naisella on pitkät hiukset ja miehellä lyhyet. Tärkeintä on, että sukupuolet erottuvat toisistaan, Jardi kertoo.

Stylisti ja hiusmuotoilija Teuvo Loman ei osaa määritellä, mitä homoseksuaalinen tyyli käytännössä tarkoittaa.

– Usein homoseksuaalit ovat muodin edelläkävijöitä. He kokeilevat rohkeasti erilaisia tyylejä.

Paholaisen palvojan hiustyyli voi Lomanin näkemyksen mukaan olla rietasta ja värikästä. Loman pitää esimerkiksi kaljua hyvin maskuliinisena tyylinä.

– Miehen kalju on raju tyyli, koska hiuksilla viestitään paljon. Kalju mies on alaston ja avoin, koska vain hänen kasvonsa viestivät.

Suomessa miesten pitkät hiukset herättivät aikoinaan voimakasta paheksuntaa. Pitkätukkien kimppuun saatettiin hyökätä kadulla ja heidän tukkansa leikata väkivaltaisesti. Nykyään tyyli on hyvin vapaa. Uusina huomiota herättävinä tyyleinä Loman mainitsee miesten polkkatukan ja erilaiset permanentit sekä tiukan otsatukan.

– Ulkonäkö on aina makuasia, ja tyyliin kuuluu kampauksen lisäksi lukuisia muitakin elementtejä. Tänä päivänä homoseksuaalit eivät juuri erotu massasta.

Kuva: Markus Mäki

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkolliskokous käsitteli seurakuntarakennetta – lakivaliokunnan kanta voitollinen
Seuraava artikkeliLähetyshiippakunta vihkii papiksi itse kouluttamiaan miehiä

Ei näytettäviä viestejä