Saavatko kirkon sijoittajat tulospalkkiota?

Kirkon eläkerahasto on pärjännyt erinomaisesti, kun vertaillaan suomalaisten eläkevakuuttajien sijoitustoimintaa. Vain Kuntien eläkevakuutus Keva menestyi vuonna 2014 paremmin.

Kirkon keskusrahaston johtaja Leena Rantanen vastasi Kotimaa24:lle asiaa koskeviin kysymyksiin.

Mikä on kirkon eläkerahaston taloudellinen tilanne?

– Eläkerahaston koko oli 31.12.2014 noin 1243 milj. euroa. Eläkevastuusta on katettu vähän alle 30 % eli tilanne on suurin piirtein sama kuin muissakin Suomen eläkejärjestelmissä.

Miten viime vuoden sijoitustoiminta onnistui ja miten se vertaantuu muiden eläketoimijoiden vastaaviin tuloksiin?

– Onnistui hyvin, tuotto oli 8,1 %. Sijoituimme vertailussa hopeatilalle heti Kevan jälkeen.

Miksi kirkko on onnistunut niin hyvin sijoitustoiminnassaan?

– Meillä on hyvä eläkerahaston johtokunta, erinomaiset työntekijät ja vastuulliset yhteistyökumppanit. Rahasto on sopivan kokoinen toimija. Koska emme ole mukana yhteistakuujärjestelmässä – kuten eivät muutkaan julkisen puolen eläketoimijat – eikä meillä näin ollen ole vakavaraisuusvaatimuksia, voimme ottaa enemmän osakeriskiä, mikä on viime vuosina tuottanut hyvää tulosta.

Verrattuna muihin eläketoimijoihin, onko sijoitusmenestyksellä mitään tekemistä sen kanssa, miten sijoitetaan ulkomaille tai kotimaahan?

– Meillä on osakesijoituksia vähemmän Suomessa kuin mitä eläkeyhtiöillä on, mutta tällä ei ole suurtakaan merkitystä tuottoon.

Millaisia tulospalkkioita onnistuneesta sijoitustoiminnasta kirkossa saa ja ketkä sitä saavat?

– Tulospalkkiota maksetaan sijoitusyksikön neljälle työntekijälle. Viime vuoden tuloksen perusteella tuottopalkkio olisi voinut korkeintaan olla 10 % vuosipalkasta.

Voitteko vielä suhteuttaa kertomanne kirkon tulospalkkion määrää suhteessa muihin eläketoimijoihin?

– En tiedä muiden eläketoimijoiden tuottopalkkioita, koska eivät ole julkisia, mutta oletan, että ne ovat huomattavasti suuremmat, johtaja, kirkkoneuvos Leena Rantanen sanoo.

Kirkon eläkerahasto turvaa kirkon työntekijöiden eläkkeiden maksamista ja tasaa seurakuntien eläkemaksun kehitystä. Rahasto on sijoitusorganisaatio, joka saa varansa kirkon työntekijöiden eläkemaksuista ja sijoitustoiminnan tuotoista.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliArkkipiispa ei välitä
Seuraava artikkeliKiekkohuuma aiheuttaa myös ulkopuolisuuden tunnetta

Ei näytettäviä viestejä