Viikon saarna: ”Sanoma Jumalasta uhkasi näivettyä pienen joukon salaiseksi tiedoksi”

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen saarnaa tänään helatorstaina Lappeen seurakunnan 600-vuotisjuhlamessussa Marian kirkossa Lappeenrannassa.

Seurakunnan pitkä historia ulottuu ainakin vuoteen 1415, jolloin Lapvesi mainitaan Turun maaoikeuden rajantarkistusasiakirjassa. Paikalla on kuitenkin ollut seurakunta ilmeisesti jo tätä ennen.

Häkkinen muistuttaa kuulijoita siitä, kuinka tärkeä Jeesuksen antama tehtävä saarnata parannusta ja syntien anteeksiantamusta on. Ilman Jeesuksen käskyä kristinusko ei olisi koskaan levinnyt eikä Suomessakaan olisi kristillistä kirkkoa.

– Pelokkaat opetuslapset kokoontuivat lukkojen takana. He kääntyivät sisäänpäin, ruokkivat vain toisiaan, samanmielisiä ja samalla tavalla ajattelevia. Sanoma Jumalasta, joka tuli ihmiseksi Jeesuksessa ja joka Kristuksessa voitti synnin ja kuoleman vallan, uhkasi näivettyä pienen joukon salaiseksi tiedoksi.

Jeesuksen käskystä opetuslapset lähtivät kuitenkin julistamaan evankeliumia.

Tänään Lappeella katsotaan menneisyyteen, kirkon pitkään historiaan. Seppo Häkkinen muistuttaa saarnassaan, että vaikka jokaisen yhteisön on tarpeen tuntea historiansa ja ottaa siitä oppia, menneisyys ei ole oikea suunta kirkolle.

– Lukittujen ovien kristillisyys ja sisäänpäin kääntyminen uhkaavat kirkkoamme ensimmäisten opetuslasten tavoin. Kirkkoa ei ole tarkoitettu puolustamaan menneisyyden saavutuksia ja arkistoimaan sitä, mitä on joskus ollut.

Piispa muistuttaa saarnassaan kuulijoita siitä, että Jeesuksen antama tehtävä on edelleen kesken.

– Hän kutsuu meitä työtovereikseen. Meidän tehtävämme on sanoin ja teoin todistaa Kristuksesta.

Helatorstain teeman, tekstit ja virret löydät täältä.

Kuva: Matti Karppinen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeurakuntien superviikonloppuun odotetaan 15 000 kävijää
Seuraava artikkeliRomanisiirtolaiset ja muut helsinkiläiset kohtaavat Alppilan kirkossa

Ei näytettäviä viestejä