Teologia.fi paneutuu ortodoksiseen kirkkoon

Suomalaista yliopistoteologiaa esittelevän Teologia.fi:n vuoden toisen teemanumeron aiheena on ortodoksinen kirkko.

Numerossa ortodoksista kirkkoa käsitellään sekä suomalaiskansallisesta että kansainvälisestä näkökulmasta.

Kattavimmin artikkelit käsittelevät ortodoksisen kirkon hajaannusta, diasporaa. Lisäksi tarkastellaan ortodoksista kirkkoa dialogissa.

− Ortodoksisen kirkon diaspora ei ole vain käytännöllinen haaste vaan myös hankala teologinen ongelma, joka on jarruttanut ortodoksikirkkojen yhteistyötä, numerossa todetaan.

Erityisesti pakkaa on viime aikoina sekoittanut meneillään oleva Ukrainan kriisi, joka on luonut kirkolliseen elämään voimakkaan jännitteisen ilmapiirin.

− Kasvaessaan kirkollinen ja hengellinen hajaannus voi kärjistyä ja luoda kylmän sodan kaltaista idän ja lännen vastakkainasettelua myös ortodoksisen kirkon sisällä, Itä-Suomen yliopiston ortodoksisen kirkkohistorian professori Matti Kotiranta toteaa.

Historiallisesti kansallisuuskysymykset ovat olleet vahvasti läsnä ortodoksisen kirkon asemassa myös Suomessa. Matka ”ryssän” kirkosta toiseksi kansankirkoksi ja ekumeeniseksi kumppaniksi on ollut vaiherikas.

Viimeaikaisessa julkisuuskuvassaan ortodoksinen kirkko on profiloitunut arvokonservatiiviksi, mikä näkyy esimerkiksi naisten asemaa kirkossa tai seksuaalietiikkaa käsittelevissä kannanotoissa.

Haasteet dialogin käymiselle sekä ortodoksisen kirkon sisällä että ekumeenisesti suhteessa muihin kirkkoihin ovat suuret. Jälkimmäisen kohdalla näin on erityisesti Lähi-idän kriisialueilla, missä orientaalis-ortodoksiset kirkot jakavat ortodoksikristittyjen ja muslimien kanssa usein saman kotimaan.

Teologia.fi:n vuoden ensimmäinen teemanumero käsitteli katolista kirkkoa.

Kuva: Minerva Seppälä

Teologia.fi

Lue myös:

Teologia.fi julkaisee tietopaketin katolisesta kirkosta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSami Ojala Innofactorin seurakuntaliiketoimintojen johtajaksi
Seuraava artikkeli”Jumalaa ei tarvitse salakuljettaa”

Ei näytettäviä viestejä