SRK: ”Järjestämme keskustelun Tornion osapuolten välillä”

Kotimaa24 kertoi eilen Tornion rauhanyhdistyksen ristiriidoista, joihin muun muassa paikallinen kirkkoherra on puuttunut. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen puheenjohtaja Viljo Juntunen ottaa nyt asiaan kantaa.

Eilisessä artikkelissa mainittiin, että SRK olisi puuttumassa Tornion ristiriitoihin.

– Sana puuttuminen on pikkuisen raju, mutta kyllä meillä on ollut jo toivomus sieltäkin päin ja tarkoitus keskustella osapuolten välillä. Näinhän me olemme tehneet monessakin paikassa, Juntunen sanoo.

Juntusen mukaan keskustelun paikka ja aika ovat vielä auki.

– Kuulemme kumpaakin osapuolta ja keskustelemme sitten, mitä tässä voisi tehdä. Tilanne on sellainen, että siinä pitäisi päästä hyvään sovintoratkaisuun. Se on se meidän toivomus, että anteeksiantamus voisi korjata näitä asioita, Juntunen sanoo.

Tornion asioita on käsitelty tuomiokapitulia myöten. Muun muassa kolme puhujaa on menettänyt rauhanyhdistyksessä puhujan oikeutensa. Tornion kirkkoherra Martti Puontila katsoo, että puhujat ovat kokeneet henkistä ja hengellistä väkivaltaa.

Kokemus väkivallasta otettava tosissaan

Viljo Juntunen ei itse halua tarkemmin määritellä osapuolia.

– En halua sitä kommentoida, etten haittaisi keskustelun mahdollisuutta ajatuksillani.

Kovin isoa porukkaa ei ole kuitenkaan tarkoitus kutsua kokoon. Esimerkiksi sovittelijan ominaisuudessa aikanaan Torniossa käynyt rovasti Erkki Piri ei kuulu Juntusen mukaan kokoonpanoon. Pirin kohdalla tapahtumat johtivat hiljattain varoitukseen tuomiokapitulilta.

– Hän ei oikeastaan ole mikään osallinen siinä asiassa sillä tavalla, että siellä on ne paikalliset ihmiset ja jos meiltä tulee edustus, niin se on siinä, Juntunen toteaa.

Juntusen mukaan sovittelun tähtäimessä on anteeksiantamus. Kenen pitäisi pyytää anteeksi?

– Minä luulen, että näissä tilanteissa jokaisella on omansa pois ottamista. Yleensä kun on ristiriita, harvoin on osapuolta, joka ei olisi omalta puoleltaan toiminut ja provosoitunut väärällä tavalla. Kyllä tässä täytyy katsella molempia osapuolia ja yhdessä ratkaista, että pääsemmekö me eteenpäin uudella tavalla.

– Kun kaikki tulee kuntoon, ei ole enää osapuolia. Silloin kaikki tapahtuu rakkaudessa. Kun siellä puhutaan sellaisesta kuin henkisestä ja hengellisestä väkivallasta, niin minä en ole niissä vaiheissa ollut mukana, mutta sellaista ei saa tapahtua.

Juntunen ei lähde itse määrittelemään, kuka on kokenut hengellistä väkivaltaa.

– Minusta kysymys on siitä, kokeeko joku tunteneensa henkistä tai hengellistä väkivaltaa. Sitä on vaikea jonkun toisen ihmisen määritellä. Jos joku tuntee sitä kokeneensa, sehän täytyy ottaa tosissaan.

Juntunen mukaan asiaa ei ehditä edistää ennen kesän isoja juhlia, vanhoillislestadiolaisen Suviseuroja.

– Mutta toivo ja tietoisuus siitä, että voidaan keskustella, minun käsittääkseni voisi jo rauhoittaa mieliä.

Kuva: Joona Raudaskoski

Lue myös:

Kirkkoherra: ”Tornion rauhanyhdistyksessä henkistä ja hengellistä väkivaltaa”

Erkki Hurtigin usko kyseenalaistettiin rauhanyhdistyksellä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTuomiokirkon portaat peitettiin pepuilla – seurakunta ei ryhdy jatkotoimenpiteisiin
Seuraava artikkeliAntti Kupiainen Askolan seurakunnan kirkkoherraksi

Ei näytettäviä viestejä