Paratiisi löytyy veden ääreltä

Satukirjoissa ja ihmisten mielissä paratiisi on monesti vehreä viidakko, jossa eläimet käyskentelevät rauhassa. Raamatussa kuvatun Eedenin puutarhan on arveltu sijaitsevan Kaksoisvirranmaan, eli nykyisen Irakin, Turkin ja Syyrian, alueella.

Toimittaja Jaakko Selinin mukaan alue on kaukana paratiisista, sillä lentokoneen ikkunasta näkyy onneton kivinen autiomaa.

– Monissa kulttuureissa paratiisi on yksinkertaisesti paikka, jossa on vettä, Selin toteaa.

Selin tuntee suomalaisten loma-asunnot. Hän teki Yleisradiolle Kesäparatiisi-ohjelmaa 2000-luvun alussa.

Suomessakin ihmiset vetäytyvät mielellään veden äärelle. Suurin osa suomalaisten kesäasunnoista sijaitsee järven tai muun vesistön rannalla. Selinin mukaan meidät erottaa muista kulttuureista tarve eristäytymiseen. Omasta rauhasta halutaan nauttia. Ulkomailla kummastellaan, miksi jokaisella mökkeilijällä on oma sauna, ranta ja vene.

– Usein ensimmäinen lause, jonka kuulin vierailuillani oli se, että lähin naapuri asuu kilometrin päässä, Selin hymähtää.

Vaikka Suomi on harvaan asuttu maa, lomalla suomalaiset matkustavat vielä kauemmaksi toisistaan. Kaupungeista halutaan pakoon.

– Suomalaiseen kesään kuuluu koivu, tähti ja nokinen saunanovi, Selin naurahtaa.

Sisustukseltaan suomalaiset mökit ovat melko askeettisia. Vaikka useimpiin kesäasuntoihin tulee jo sähkö ja juokseva vesi, mökille otetaan yhä mukaan lähinnä vanhoja vaatteita ja huonekaluja. Suomalainen mökki on romanttinen ja vähän ränsistynyt. Mökillä saa ja pitää ottaa rennosti.

Vaikuttavin kesäparatiisi löytyi viime vuonna Etelä- Karjalasta. Vieraillessaan ystävänsä luona Selin törmäsi hylättyyn kotamökkiin, joka oli ollut tyhjillään 1970-luvulta lähtien.

– Tuntui, kuin aika olisi pysähtynyt. Kaikki tavarat olivat koskemattomina paikallaan. Vähän siivottiin paikkoja ja oltiin siellä viikko, Selin kertoo.

Selinin oma kesäpaikka sijaitsee Helsingin Kivinokassa. Siellä voi piipahtaa vaikka keskellä viikkoa. Pienen lautamökin terassilta on mukava kuunnella lintujen ääniä ja katsella Helsingin siluettia. Jo matka mökille on oma rituaalinsa.

– Metsätiellä kävellessäni tunnen, kuinka hartiat rentoutuvat, Selin tunnelmoi.

Kuva: Petri Salmela

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKuvankaunis vanhuus esillä Oulussa
Seuraava artikkeli”Kylväjä on kirkollinen ja karismaattinen”

Ei näytettäviä viestejä