Rauman seurakunnan työyhteisö ”vakavasti sairas” – kapituli selvittää kirkkoherran toimintaa

Turun tuomiokapituli käynnistää virkamiesoikeudellisen menettelyn Rauman seurakunnan kirkkoherra Seppo Sattilaisen toiminnasta. Menettely koskee Rauman seurakunnassa pitkään jatkuneita työyhteisön ristiriitoja ja johtamisen ongelmia.

Menettelyn tuloksena Sattilaiselle voidaan joko antaa varoitus tai hänet voidaan irtisanoa tehtävästään. Asiaa selvittää Turun tuomiokapitulin lakimiesasessori Matti Mäkinen. Kotimaa24 ei tavoittanut Mäkistä lomaltaan kommentoimaan asiaa.

Tuomiokapituli ei kommentoi asiaa viime viikolla lähettämäänsä tiedotetta enempää. Tapausta koskevissa asiapapereissa käsitellään henkilökohtaisia tietoja, eikä niitä anneta toimittajille.

Kapitulin tiedotteessa ei oteta kantaa mahdollisiin rikosepäilyihin kirkkoherra ja talousjohtajaa kohtaan. Yle kertoi toukokuussa, että kirkkoherraa ja talousjohtajaa epäillään salakuuntelusta. Epäilyn taustalla oli Lounais-Suomen käräjäoikeuden päätös pidentää syyteoikeuden vanhenemisaikaa ensi vuoden puolelle. Tapauksen käsittely on julistettu käräjäoikeuden päätöksellä salaiseksi.

Sattilainen on tiedotteessaan kiistänyt rikosepäilyt. Hän vastasi aiemmin esitettyihin väitteisiin kavallus- ja salakuunteluepäilyistä.

Työyhteisön ongelmat jatkuneet vuosia

Rauman seurakunnan työyhteisöongelmat ovat jatkuneen vuosia. Viime vuoden lopulla kirkkovaltuuston puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kahdeksan muuta jäsentä tekivät tuomiokapitulille kantelun kirkkoherrasta.

Yksityiskohtaisessa kantelussa esitetään 44 kohtaa, jotka kantelijoiden mukaan kertovat Sattilaisen virheellisistä menettelyistä ja laiminlyönneistä. Sattilainen itse on kiistänyt syytökset.

Kantelun perusteella Turun piispa Kaarlo Kalliala suoritti seurakunnassa ylimääräisen piispantarkastuksen. Sen jälkeen tuomiokapituli määräsi varatuomari Leevi Häikiön selvittämään kirkkoherran toimintaa.

Häikiön kesäkuun alkupuolella valmistuneen selvityksen mukaan Rauman työyhteisö on vakavasti sairas. Tilannetta luonnehditaan työsuojelullisesti vaaralliseksi. Ongelmien taustalla on muun muassa kirkkoherran, talousjohtajan ja hallintojohtajan välien rikkoutuminen.

Sattilainen ja Kalliala ovat aikaisemmin ottaneet julkisuuden yhteen muun muassa perheneuvonnan maksullisuudesta niille, jotka eivät ole seurakunnan jäseniä.

Lue myös:

Rauman kirkkoherra kiistää tiedot kavallusepäilystä

Yle: Rauman kirkkoherraa epäillään salakuuntelusta

Perheneuvontakeskustelu jatkuu – ”Seurakunta hoitanut kunnan työt Raumalla”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTulkaa kaikki -koordinaattori selventää liikkeen kantoja
Seuraava artikkeliMiksi Soini ei vannonut virkavalaa käsi Raamatulla?

Ei näytettäviä viestejä