Tänään vietetään maailman hepatiittipäivää, jonka tarkoituksena on levittää tietoa taudista ja sen ehkäisemisestä. Maailmassa 400 miljoonalla ihmisellä on B- tai C-hepatiitti. Joka vuosi niiden aiheuttamiin maksasairauksiin kuolee 1,4 miljoonaa ihmistä.
Suomessa B-hepatiittitartuntojen määrä on vähentynyt parantuneen rokotesuojan ansiosta. C-hepatiittia todetaan kuitenkin 1200 vuosittain. Eniten tartuntoja on nuorilla alle 30-vuotiailla. Kaikkiaan maassamme C-hepatiittia sairastaa jopa 30 000 ihmistä, osa heistä tietämättään.
– Virushepatiitit jaetaan suun kautta ja veriteitse tarttuviin. A-hepatiitin voi saada vedestä tai ruoasta. B- ja C-hepatiitit tarttuvat veren välityksellä. A- ja B-hepatiitit ovat tartuntatauteja, joilta voi suojautua rokotteella, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.
A-hepatiitti leviää suun kautta. Sen voi saada saastuneesta vedestä ja ruoasta. Viimeaikaisten tartuntojen syyksi on epäilty ulkomaisia pakastemarjoja. A-hepatiitti on edelleen yleinen huonon hygienian maissa. Tartunnalta voi matkalla suojautua hyvällä käsihygienialla, pullovedellä ja välttämällä huonosti kypsennettyjä äyriäisiä.
B- ja C-hepatiitit vaativat tarttuakseen verikontaktin. Tartunnan voi saada steriloimattomista neuloista, ruiskuista tai välineistä, joita käytetään tatuoinnin tai lävistyksen tekemiseen, lääkkeiden tai huumeiden pistämiseen tai esimerkiksi akupunktiohoidon antamiseen. B-hepatiitti tarttuu myös suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Tartunnan voi saada sairaalahoidossa maissa, joissa ei tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa tai jos hoitokäytännöissä on puutteita.
– C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti, mutta sen tartuntatavat tunnetaan huonosti. C-hepatiittiin ei ole rokotetta, siltä voi suojautua vain omilla valinnoilla, Inomaa kertoo.
Hepatiittiin sairastuneet kohtaavat usein kohtuuttomia ennakkoluuloja. Inomaan mukaan moni tartunnan saanut ei uskalla kertoa sairaudesta läheisilleen, koska pelkää leimautuvansa esimerkiksi huumeidenkäyttäjäksi. B- ja C-hepatiittivirus ei tartu pisaratartuntana tai ruokailuvälineiden, lelujen ja saniteettitilojen välityksellä. Sairastunutta voi kätellä tai halata rauhassa.
Tartunta on usein oireeton. Kannattaa aina ottaa yhteys lääkäriin, jos epäilee saaneensa tartunnan. On tärkeä todeta hepatiittitartunta ajoissa verikokeella. Sairautta voidaan tarvittaessa hoitaa ja viruksen leviämistä ehkäistä.
Ilmoita asiavirheestä