Venäjän ortodoksinen kirkko haluaa Iisakinkirkon

Venäjän ortodoksinen kirkko eli Moskovan patriarkaatti uudisti perjantaina aiemmat vaatimuksensa, että Iisakinkirkon omistus pitäisi palauttaa sille. Nykyisin Pietarin kaupunki omistaa tämän Venäjän suurimman kirkkorakennuksen.

Pietarin ja Laatokan hiippakunnan alueen kirkollinen johtaja, metropoliitta Varsonofij lähetti Pietarin kaupungille palauttamista koskevan pyynnön viime viikolla. Ortodoksikirkon tiedottaja Natalia Rodomanova sanoi perjantaina, että Iisakinkirkon siirtyminen sen haltuun olisi lainmukaista eikä turistien pääsyä rakennukseen estettäisi. Asiasta kertoi muun muassa Daily Mail.

– Turisteilla olisi yhtäläinen pääsy kirkkoon kuin nyt, paitsi että pääsymaksua ei perittäisi. Pietarinkirkko Roomassa kuuluu katoliselle kirkolle samoin kuin monet muut tunnetut katedraalit ympäri maailmaa, eikä siitä koidu haittaa turistien virralle, Rodomanova sanoi.

40 vuotta rakennettu, vuonna 1858 valmistunut pyhäkkö toimii nykyisin museona. Ortodoksikirkko on käyttänyt kirkkoa jonkin verran jumalanpalveluksiinsa vuodesta 1990 lähtien. Moskovan patriarkaatti on ottanut uudelleen haltuunsa useita historiallisia kirkkoja ja luostareita Moskovassa ja muissa kaupungeissa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Pietarissa sen yritykset ottaa omaisuuttaan hallintaansa ovat kuitenkin kohdanneet vastustusta.

Iisakinkirkon museon johtaja Nikolai Burov varoittaa, että rakennuksen päätyminen ortodoksikirkon hallintaan estäisi turisteilta pääsyn kirkkoon ja hidastaisi rakennuksen korjaustöitä. Myös useat Pietarin kaupungin lakiasiantuntijat vastustavat kirkon vaatimusta. Paikalliset aktivistit ovat esittäneet kirkon omistusoikeudesta kansanäänestystä.

– Iisakin katedraali on yksi Pietarin tärkeimmistä symboleista. Sen ei pitäisi kuulua yhdelle organisaatiolle, olkoonkin vaikka miten vaikutusvaltainen, sanoi kaupungin lakiasiain päällikkö Maxim Reznik.

Kaupungin omistama Iisakinkirkko kuuluu Venäjän valtion monumentteihin Pietarissa yhdessä Verikirkon, Sampsonin katedraalin ja Smolnan luostarin katedraalin kanssa. Orthodox Christianityn mukaan kaupungin viranomaiset harkitsevat jo Smolnan katedraalin luovuttamista takaisin ortodoksikirkolle.

Kuva: Alex Florstein / Wikipedia

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAnas Hajjar US:ssa: Helsingin moskeija on suomalainen hanke
Seuraava artikkeliVäitös: Maine on somalitytölle tärkeää

Ei näytettäviä viestejä