Lapuan piispan asunto puhuttaa – Simo Peura vastaa

Lapuan piispan virka-asunnon hinta on herättänyt julkisuudessa keskustelua. Se on jopa lisännyt kirkosta eroamista. Seinäjoen keskustassa sijaitseva 211 neliön uusi asunto maksoi 879 000 euroa.

Piispa Simo Peura vastaa Kotimaa24:n kysymyksiin.

Miten Lapuan piispan uuden virka-asunnon etsinnässä päädyttiin juuri kyseessä olevan asuntoon?

– Kosteus- ja homeongelmien vuoksi meidän oli muutettava terveyssyistä pois Lapuan piispalasta. Tämä käynnisti uuden virka-asunnon hankinnan. Eri vaihtoehtoja kartoitettiin. Tarkoitukseen sopivaa asuntoa, jossa olisi myös riittävän iso yhteinen tila, ei ollut tarjolla Seinäjoella. Vaihtoehdoksi jäi uudisrakennus.

Oletko joutunut selittelemään asunnonhankintaa?

– En pidä selittelyistä, mutta kerron mielelläni sen, miten hankinta nähtiin.

Arveluttiko hinta?

– Hinta mietitytti. Se on jonkin verran yli Seinäjoen keskimääräisen tason neliötä kohti ja iso summa rahaa. Kokonaishinta nousi koska mukana ovat eteistilat, iso yhteinen tila ja piispan työhuone. Kyseessä on kirkon keskusrahaston sijoitus, joka toivottavasti säilyttää arvonsa. Jos hankintaa ei olisi tehty, Lapuan hiippakunnassa olisi luovuttu piispan virka-asunnosta kokonaan.

Tarvitseeko piispa virka-asuntoa?

– Lapuan piispalasta saimme hyvän kokemuksen siitä, kun virkatilat olivat kodin yhteydessä ja kutsuimme ihmisiä vierailulle. He ovat tulleet mielellään käymään piispalassa. Tuomiokapitulissa ei ollut Lapualla eikä ole nytkään Seinäjoella vieraiden kutsumiseen soveltuvia tiloja.

– Piispan viranhoitoon kuuluu monenlaisia kohtaamisia, ja niihin virka-asunto soveltuu hyvin. Asialla on toki toinenkin puoli. Kohtaamiset virka-asunnossa merkitsevät osin luopumista yksityisyydestä, mutta kirkolle ja viranhoidolle siitä on mielestäni etua.

Eroakirkosta.fi:n mukaan Lapuan piispan asunto on ollut syy kohonneeseen kirkosta eroamiseen. Miten kommentoisit tilannetta?

– Kyllä se on vaikuttanut, ja tämä myös harmittaa. Oletan, että ihmisten reaktioihin vaikuttaa yhteiskunnan tämänhetkinen tilanne. Ostopäätös tehtiin kaksi vuotta sitten eikä silloin kyetty ennakoimaan tulevaa.

Miten näet symbolisten tekojen merkityksen?

– Kyllä niillä on merkitystä. Minusta on kuitenkin ennalta arvaamatonta, mitkä teot tai sanat nousevat julkisuuteen ja kuinka hyvänä tai pahana niitä julkisuudessa pidetään.

– Hyväksyn sen, että kirkon toimia arvostellaan ja penätään perusteluja, silloin kun siihen on aihetta. Yhtä tärkeää on, että kirkossa tehdään hyvää, näkyy se sitten julkisuudessa tai ei. Ehkäpä meidän ihmisten parhaimmat teot jäävät ja saavatkin jäädä näkymättömiin.

Kuva: Matti Karppinen

Lue aiheeseen liittyvä Risto Voipion
blogikirjoitus

Lue myös:

Lisäsikö piispan virka-asunto kirkosta eroamisia

Lapuan piispalle asunto Siwan yläkerrasta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMuslimien viisipäiväinen pyhiinvaellus alkaa tänään
Seuraava artikkeliHätämajoitustiloja Julkujärvelle ja Sunilaan

Ei näytettäviä viestejä